luni, 21 august 2023

Cluj e "miezul"

Siiigur vă veți lovi zilele astea de un prost (semi-celebru in Romania) care a scris că a venit sor-sa acasa, dupa 15 ani de Belgia, și a rămas impresionată de Cluuuuuj! (Știu eu prin ce speluncă stă sor-sa in Belgia?)
Da' chiar Cluuuuuj să fie "miezul"? 
Puii mei, eu am fost o singură dată la Cluuuuuj, prin 2009, și am rămas impresionat de.... căcații care pluteau pe Someș, în centrul orașului. Iar dacă mă enervați, caut și poze cu ei, că știți că fac milioane de poze.
So... chiar CLUUUUUUJ? S-a schimbat atât de mult Cluuuuuj?
Lasă zona centrală, cinci străzi. Nu boss, noi vrem să TRĂIM în Cluuuuuuj, nu să vizităm Cluuuuuj.
Imagini de la Cluuuuuj luate din Google StreetView, în 2022.
(In prima poza apare "Hotel Paradis"... n-a vazut Parisul asa ceva!)
Am comentat:
Cluj, visul oricarui francez:
Cluj, nu stiu romanii plecati ce-au pierdut si ce pierd!
Cluj, n-a vazut Bruxelles asa ceva.
Cluj, visul oricarei surori din Belgia.
Cluj, clar mai bun decat Vestul!
Cluj, acest Manhattan al Romaniei.
----
Acum si despre Romania, ca poate sor-sa "care traieste de 15 ani in Belgia!" a uitat de unde a plecat (a plecat din Cluuuuj, cred).
Titluri de presa:
România nu mai are nicio universitate în top 1000, în prestigiosul QS World University Ranking – ediția 2022. Universitatea din București și Babeș-Bolyai au coborât în grupa 1001-1200
9 iunie 2021
---
Avertisment: România, pe locul al doilea în UE după rata mortalităţii infantile. România a înregistrat un număr de 5,8 decese la 1.000 de naşteri vii în anul 2019. Pe primul loc în clasament a fost Malta, cu 6,7 decese la 1.000 de naşteri vii
---
Departe de o țară educată: România, cel mai mare procent din UE privind abandonul școlar timpuriu
Luni, 23 Mai 2022
---
O romanca de 23 de ani a doborat recordul pentru cea mai tanara bunica din lume.
---
România e de o lună pe primul loc al ratei deceselor în Europa. Dr. Adrian Marinescu: Infecțiile nosocomiale din ATI joacă și ele un rol
04 septembrie, 2020
---
Raport oficial al UE: Speranța de viață a românilor, tot mai mică. A scăzut cu 1,4 ani în pandemie, dublu față de media europeană
Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).
---
Romania, pe ultimul loc in UE la cheltuielile pentru sanatate
04.09.2019
Cheltuielile pentru sanatate reprezinta in tara noastra 5% din PIB, cu mult sub media Uniunii Europene, de 9,9%,
---
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizarea serviciilor publice.
03.05.2022
---
România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru cercetare şi la jumătate faţă de Bulgaria
29.11.2021
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 2,3% din PIB, pe ultimul loc în rândul acestor ţări fiind România, care anul trecut a alocat pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB, arată datele publicate, luni, de Eurostat.
---
România este pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Doar 6,2% din români citesc
DE DANIEL TOȘA | 15.06.2022
---
România este pe ultimul loc în UE la consumul de fructe şi legume
M.C. -05/01/2022
Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de fructe şi legume, potrivit institutului de statistică EUROSTAT. Cel mai ridicat consum de cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi a fost raportat în Irlanda – 33%, Olanda – 30%, Danemarca şi Franţa. La polul opus este România, unde doar 2% din populaţie consumă zilnic cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, fiind urmată de Bulgaria, Slovenia şi Austria.
---
ANALIZĂ BLITZ: Locuim în cele mai mici case din Europa
Ziarul BURSA #Companii / 23 august 2021
Astfel, dacă acum 10 ani, în timp ce suprafaţa medie în EU28 era de 42,56 mp per locatar, România înregistra cel mai scăzut indicator de locuire la capitolul suprafaţă per capita, de 20 mp. În prezent, acest indicator este ceva mai mare, dar în continuare românii locuiesc în cele mici şi cele mai aglomerate locuinţe, la o valoare medie de 24 mp de spaţiu de locuit de persoană.
---
România, singura ţară din UE unde peste un sfert din populaţie are toaleta în curte
19.11.2019
---
România, ultimul loc în UE în privința studiilor superioare.
România se află în 2020 pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința tinerilor de 25-34 de ani care au absolvit o facultate, cu un procent de 25%, după Italia (29%) și Ungaria (31%).
---
Eurostat: România, prima în UE la procentul persoanelor care au competențe digitale scăzute. Doar 10% dintre români au abilități digitale superioare
9 februarie 2020
---
---
Ar mai fi, dar nu mai stau să caut acum. În general, suntem în top la recoduri negative.
5 olimpici medaliați la fizică nu înseamnă mare lucru, într-o țară. Nu ajunge, e prea puțin pentru ca jde milioane să susțină că-s buricul Lumii.
Până nu se repetă asta des, foarte des la TV, în presă, în mediul online, la radio... nu vom rezolva nimic.
Iar postări din astea că "sora lu' unu' a văzut ea ceva... Ce tare e România!" nu fac decât să alimenteze mulțumirea cu rahatul în care ne aflăm. Dacă oprim acum 10 români la semafor, vreo 7 cred că suntem "miezul" în Europa, în Lume.
De fapt, suntem ultimii păduchioși desculți.
----
P.S.:  E atât de fain în România că suntem cam ultimii prin orice statistică Eurostat.
La întâmplare, am pus si ultimul grafic postat pe pagina de Twitter a Eurostat.
"234" in Germania, "12" în România. De vreo 20 de ori mai puțini fizioterapeuti per 100.000 de cetățeni.
Foarte tare, România, si mai ales Cluuuuj!
----
P.P.S.: În 2005 am vizitat Spania. Iar eu când vizitez, nu mă duc "ca turistul", nu. Mă duc pe străzi unde nu merg turiștii, prin cartiere, să văd CUM TRĂIEȘTE străinul, să identific "ce are el și n-avem noi!?" Se fac 20 de ani de când călătoresc numai cu gândul ăsta.
În 2005, într-un orasel-periferie al Barcelonei, Sant Cugat, aveau mochetă roșie pe stradă.
(Vă rog, nu mă puneți să caut pozele, că sunt pe un hard care nu e montat în computer, e un hard "din arhiva istorică"; credeți-mă pe cuvânt. Canon A510 aveam atunci, cu card de 16 mega, și mergeam la net cafe să golesc cardul, să-mi trimit pozele pe mail, "să le am". Goleam cardul cam la 2-3 zile. Mă credeți, da?).
În centrul vechi al Sunt Cugat, aveau mochetă roșie pe stradă - pietonal din 2005 centrul!! - iar seara era proiecție de film, public, gratuit.
2005, bă "Cluuuuj!"
Am avut depresie câteva luni când m-am întors în București după o lună de Spania...
---
Mi-e dor de Torino deși acolo TRĂIAM, nu vizitam. Viața zilnică din cartierul în care locuiam, cele "20 de minute diametru" cât era habitatul meu în Torino... mi-e foarte-foarte dor de viața aceea. Ceva ce în România nu am trăit de foarte mulți ani...
Mi-e foarte dor și de Sant Cugat, și de Barcelona (am stat o lună), mi-e dor de Praga (două săptămâni, luat tramvaiul și mers până la capăt de linie să vedem cum trăiesc cehii). 
Mi-e dor de Roma (an de an, din 2005 și până recent; am și muncit în Roma, într-o fabrică).
Știți de ce oraș nu mi-e dor? De Cluuuuj!, unde am locuit și muncit vreo lună. Cazat la hotel, cu totul inclus, 3-4 stele. DELOC nu mi-e dor de "Cluuuuj!"