Allianz Ţiriac, în prag de faliment? Era să-şi piardă viaţa din cauza unei maşini reparate defectuos
A fost la un pas de moarte pentru că Allianz Ţiriac Asigurări, una dintre cele mai mari societăţi de profil din România, i-a ignorant plângerea cu privire la automobilul personal reparat defectuos. Acum, compania cu capital social de 66.638.505 lei, e în pericol de faliment pentru că păgubitul a dat-o în judecată, iar instanţa ar putea dispune lichidarea societăţii pentru ca debitorul să îşi încaseze banii.
Porsche România, un coşmar de neuitat
Dumitru Lucian Nagy, un întreprinzător bucureştean, şi-a asigurat, acum mai bine de un an, automobilului Volkswagen Phaeton de 120.000 de euro, la suma de 63.520 de euro, potrivit poliţei. Plătea 5.000 de euro pe an.
În urma unui accident rutier, Nagy a dus maşina la service-ul Porsche din Bucureşti pentru reparaţii. Şi-a recuperat maşină abia după 8 luni: cutie de viteză defectă, apa de parbriz nu stropea, farurile se aprindeau şi se stingeau singure, iar janta care fusese avariată în accident nu fusese schimbată cu una de acelaşi model. A reclamat situaţia la service-ul Porsche şi la Allianz Ţiriac, unde directorul Liviu Haralambie a pozat automobilul cu telefonul mobil, spunând că el nu s-ar mai urca într-o asemenea maşină (potrivit declaraţiei lui Nagy pentru Antena3.ro). Brokerul de asigurări l-a sfătuit, în schimb, să accepte din partea companiei plata unei jante, în speranţa că nu se va ajunge la judecată. Contactat de Antena3.ro, Liviu Haralambrie nu a dorit să comenteze incidentul.
CUM ARĂTA MAŞINA DUPĂ REPARAŢII
S-a dus apoi la service, unde directorul i-a confirmat starea deplorabilă a maşinii şi l-a chemat a doua zi pentru a o înscrie, din nou, în reparaţii. În drum spre casă, Nagy a simţit miros de fum, ce ieşea prin aerisire. La scurt timp, maşina a luat foc, iar şoferul a rămas captiv înăuntru, întrucât şi uşile se blocaseră. L-a salvat un trecător, care a văzut flăcările şi pe Nagy zbătându-se în automobil. Curând, au venit şi pompierii, care au stins focul. Concluziile expertizei: scurtcircuit pe instalaţia electrică, proaspăt ieşită de la reparaţii.
"Îţi plătim când vrem noi, nu când vrei tu!"
Cei de la Allianz Ţiriac au vrut să trimită maşina într-un alt service, nu înainte de a face expertiză. Au venit trei reprezentanţi ai companiei de asigurări şi trei de la Porsche, care au analizat automobilul din vedere, fără să desfacă ceva, spune Nagy. Niciuna dintre părţi nu şi-a asumat eşecul reparaţiei.
După lungi discuţii, cei de la Allianz Ţiriac au recunoscut că procedura expertizei nu a fost respectată, dar că nu îi pot înmâna păgubitului dovada noii expertize întrucât nu acesta a plătit-o şi să aştepte că, oricum, dosarul său e în lucru.
"Mă amânau pe diverse motive, Au zis că mă vor despăgubi, dar nu ştiu când, că mai au de lucrat. Le-am cerut o hârtie la mână, dar nu mi-au răspuns la nicio solicitare", a declarat Dumtri Nagy, pentru Antena3.ro.
În faţa instanţei. Falimentul Allianz Ţiriac, "utopie" posibilă
Au trecut patru luni de la incendiu, iar bărbatul s-a hotărât să dea în judecată compania de asigurări.
"Abia când s-au văzut în proces mi-au aceptat cererea de despăgubire. Adjuctul departamentului de daune al Allianz-Ţiriac, Dan Lazăr, mi-a spus că este vorba de un risc asigurat şi că voi fi despăgubit, nu când vreau eu, ci când vrea el. Urma să primesc răspuns în 15-20 de zile", explică Nagy, pentru Antena3.ro
Nu a primit, însă, nici răspuns, nici bani. Pe 19 noiembrie, a fost prima înfăţişare din proces. Compania de asigurări a ignorant citaţia şi nu s-a prezentat în instanţă. Allianz Ţiriac Asigurări riscă acum, prin indiferenţă, să intre în faliment. Dacă instanţa îi va da câştig de cauză lui Dumitru Nagy, judecătorul ar putea dispune lichidarea averii societăţii, mai ales că Allianz Ţiriac nu a apelat la reorganizarea judiciară şi niciuna dintre părţi nu a propus un plan care să restructureze sau să continuie activitatea debitorului în aşa fel încât acesta că reuşească să îşi achite obligaţiile, spune Nagy. Sentinţa se va pronunţa pe 26 moiembrie.
Curând după prima înfăţişare, păgubitul şi-a văzut aruncaţi în cont aproape 27.000 de euro, diferenţa dintre suma asigurată şi plata service-ului. Nu i s-a cerut să semneze vreo hârtie pentru aceşti bani.
Către Ion Ţiriac: Mă aşez în faţa casei tale şi strig!
Dumitru Nagy nu disperă. Chiar dacă instanţa nu-i va da câştig de cauză, spune că va face recurs. Va continua lupta şi în mass-media, intenţionând să apeleze chiar şi la televiziunile şi site-urile din Germania, "ca să ştie şi nemţii de la compania-mamă ce fac românii în ţara lor".
Mai mult, bărbatul spune că va ajunge la Ion Ţiriac, în faţa casei din Primăverii a acestuia intenţionând să parcheze maşina arsă şi să ceară banii care i se cuvin.
Nagy recunoaşte că falimentul unei companii de asemenea dimensiuni este, la prima vedere, o utopie, dar că, potrivit legilor în vigoare, ar fi o situaţie plauzibilă. Acesta nu înţelege cum de avocaţii Allianz au dat dovadă de atât de multă indiferenţă şi cum de s-au jucat cu un proces serios, care îi poate costa capitalul.
Bărbatul spune că nu e singurul care a avut sau are probleme cu Allianz Ţiriac, dar că e printre puţinii care au avut curajul să o tragă la răspundere în faţa legii. Cei mai mulţi nu o fac din comoditate. Chiar şi televiziunile au evitat să facă publicitate cazului, mai ales că unele dintre ele au contracte cu societatea de asigurări care s-ar putea încheia.
Reprezentanţii mass-media ai Allianz Ţiriac Asigurări nu au putut fi contactaţi.
Precedentul METRO Cash&Carry
Nu mai departe de un an, METRO Cash&Carry Romania a trecut printr-un proces asemănător. Un comerciant de ouă, Toneli Holding, a cerut faliemntul gigantului pentru o presupusă datorie de 57.000 de euro. Tribunalul Bucureşti a deschis procedura de insolvenţă împotriva Metro, iar Toneli Holding a solicitat falimentul acestuia. Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, recursul declarat de Metro Cash&Carry România împotriva sentinţei prin care Tribunalul Bucureşti a dispus, în luna mai, deschiderea procedurii de insolvenţă.
Potrivit Curţii de Apel, cererea de suspendare a rămas fără obiect, iar judecătorii au admis contestaţia debitoarei şi au dispus trimiterea dosarului aceleiaşi instanţe care a deschis procedura, în vederea închiderii procedurii.
sursa: www.ziare.ro
comentariul meu: vreau sa ma vad cu unul de la Allianz Tiriac (oricare) sa-i trag una.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu