vineri, 1 aprilie 2022

Studenți prizonieri de război: "Am fost folosiți drept carne de tun"

 


⚡️În războiul împotriva Ucrainei ne-am simțit neajutorați, am fost folosiți drept carne de tun - informare cu studenții prizonieri de război din partea ocupată a regiunii Donețk (așa-numita "DNR").

Studenții din ceea ce au fost denumite "instituții de învățământ superior" din părțile temporar ocupate ale regiunii Donețk (așa-numita "DNR") sunt trimiși ca carne de tun în războiul împotriva Ucrainei. La 25 martie, Forțele armate ale Ucrainei care operează în regiunea Harkov au luat în captivitate studenți ai Institutului de Drept din Donețk, ai Universității Tehnice Naționale din Donețk, ai Academiei de Management și Funcții Publice din Donețk și ai Colegiului Politehnic din Donețk. Aceștia au fost mobilizați cu forța la 24 februarie și redistribuiți în regiunea Harkov. La momentul mobilizării, niciunul dintre ei nu știa să mânuiască o armă sau să tragă cu arma, pe lângă toate acestea, își urmau diplomele în specialități profesionale nemilitare. Acest lucru a fost declarat de prizonierii de război în cadrul unui briefing la Centrul media din Ucraina, organizat la Kiev.

Yehor Marikutsa, student la Institutul de Drept din Donețk, care locuia în Donețk, a relatat că la 23 februarie 2022 a primit un mesaj despre organizarea unei "sesiuni de antrenament", astfel că s-a prezentat la convocare. I s-a spus că trebuie să poarte haine civile și să poarte cu el alimente pentru următoarele 24 de ore.

Studenții din Makiivka și Ienakiieve ocupate au fost mobilizați în același mod, "recruții" aveau între 19 și 22 de ani.

La punctul de colectare din Makiivka, toți studenții au primit uniforme și arme cu o dotare minimă de muniție și căști sovietice.

💬"Erau steaguri sovietice la curele, căști de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, unul dintre băieți avea o astfel de cască, a căzut de la un metru înălțime și s-a rupt pur și simplu în două", spune Iuriy Sikach, în vârstă de 19 ani, un student prizonier de război la Academia de Management și Serviciu Civil din Donețk.

Apoi au fost duși în Federația Rusă prin gara din Ilovaisk (teritoriu ocupat al Ucrainei), cu mențiunea că se îndreaptă spre exerciții militare de antrenament în Federația Rusă, iar câteva zile mai târziu au fost aduși în zona satului Vesele din regiunea Harkov.

💬"Nu înțelegeam de ce și unde mergem, ni s-a spus că mergem în Rusia, la "cursul militar de bază pentru tinerii luptători". Nimeni nu știa exact, nu ni s-a spus nimic. Plutonul nostru era deja format în Ucraina, în regiunea Kharkiv", a declarat Marikutsa.

"În timpul călătoriei cu trenul ni s-a arătat cum să asamblăm și să dezasamblăm armele, armele erau ruginite. Un tip a primit un arc, iar acesta era atât de ruginit încât s-a rupt chiar în mâinile lui", a declarat prizonierul de război Vladyslav Vasylchenko, un student de 19 ani din Makiivka.

Studenții prizonieri de război spun că principala lor sarcină în regiunea Harkov era să sape tranșee, să fortifice punctele de control și să fie la datorie. Comandanții au încercat să îi învețe cum să tragă cu armele, dar cei care se plângeau de vederea proastă și refuzau să tragă erau bătuți și abuzați.

Toți prizonierii de război se plâng de faptul că comandanții ruși dădeau o rație de campanie pentru 8-12 oameni, iar ei își schimbau țigările și mâncarea cu civilii. Comandanții ruși mobilizați cu forța nu au oferit asistență medicală.

💬"Treaba noastră era să săpăm fortărețe pentru baraje rutiere pe drumul de intrare și ieșire din orașul Vesele și să verificăm vehiculele, să înregistrăm cine merge unde și să transmitem aceste informații", spun prizonierul de război Sikach.

💬"Niciunul dintre noi nu a tras vreodată un glonț dintr-o pușcă de asalt, nu a ucis pe nimeni, nu a comis violențe, nu a jefuit și nu a furat. Eram doar la datorie la barajele rutiere", a declarat studentul POW Danyil Didikov, născut în 2000.

Potrivit prizonierilor de război, aceștia s-au predat Forțelor Armate ale Ucrainei cu prima ocazie. Când fortăreața a fost cucerită de către AFU, studenții s-au ascuns în subsol, nu au opus rezistență și au depus armele.

💬"Era foarte înfricoșător noaptea în avanpost, se trăgea, ceva zbura. Dimineața s-a mai liniștit, ne-am întors să dormim, șeful de pluton ne-a trimis la subsol, așteptam ceva necunoscut.

Când am auzit împușcături și strigăte, am aruncat armele și ne-am predat", spune Artem Niemchynov, un student prizonier de război de 20 de ani din Makiivka.

💬"Ni s-a spus că am fost atașați la Armata a șasea rusă, trebuia să avanseze, iar noi trebuia să îi urmăm, să stabilim teritoriul curățat, dar se pare că am fost trimiși înaintea armatei", a declarat Yehor Marikutsa, prizonier de război.

💬"Ne-au trimis ca carne de tun. Am vorbit cu un soldat rus care a fost și el luat prizonier și a povestit despre comandanți care își conduc luptătorii în luptă ca pe niște carne și mor ei înșiși", a adăugat studentul prizonier de război Danyil Didikov.

💬"Când am ajuns în regiunea Harkov - ne-am simțit neajutorați. Nu puteam face nimic, nu aveam cum să ne întoarcem, nu aveam unde să fugim. Ni s-au spus o mulțime de lucruri rele despre Ucraina, ne-au spus că ne vor ucide dacă mergem (la Forțele Armate ale Ucrainei - n.r.) și era înfricoșător să ne întoarcem, iar acolo s-ar putea să ne ucidă. Așa că am făcut tot ce ni s-a spus", a declarat prizonierul de război Yehor Marikutsa, student la Institutul de Drept din Donețk.





link

Niciun comentariu: