marți, 2 august 2022

Cum de cedeaza mental soldații ruși pe câmpul de luptă din Ucraina?

Traduceri a trei postari lungi de pe twitter (pe contul @ChrisO_wiki )

Traduse brut cu DeepL (linkurile pentru textele originale, in engleza, sunt la sfarsit):

Cum de cedeaza mental soldații ruși pe câmpul de luptă din Ucraina?

Această a treia parte a seriei analizează modul în care experiențele personale de război i-au determinat pe unii soldați ruși să refuze ordinele, să demisioneze din contract și să încerce să se întoarcă acasă.
Pentru prima parte, o privire asupra factorilor care îi motivează pe soldații ruși obișnuiți să lupte în Ucraina, vedeți mai jos: *1
În cea de-a doua parte, am analizat efectul demoralizator al instruirii inadecvate și al lipsei de echipament pentru voluntari, precum și al faptului că proviziile lor au fost jefuite chiar înainte de a ajunge pe linia frontului: *2
Merită să remarcăm de la început că natura războiului din Ucraina este diferită de orice altceva pe care Rusia l-a experimentat din anii 1940 încoace. Chiar și cei care au luptat în Caucaz sau în Orientul Mijlociu nu au văzut niciodată ceva asemănător cu războiul industrial la scară largă din Ucraina.
Șansele de a deveni o victimă în Ucraina sunt mult mai mari decât în oricare dintre conflictele Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe baza tendințelor actuale, războiul din Ucraina este posibil să devină unul dintre cele mai mortale conflicte la nivel global din ultimii 200 de ani: 
The war in Ukraine is on track to be among modern history’s bloodiest

În primul meu fir de discuție, am observat că mulți soldați ruși sunt motivați de bani, ideologie, camaraderie și/sau experiență. Dar niciuna dintre acestea nu contează dacă te întorci într-un sicriu. Motivația se clatină adesea în fața unei morți sigure, mai ales dacă se datorează unei conduceri proaste.
Am privit războiul prin ochii lui Viktor Shayga, un rus care s-a oferit voluntar să se înroleze în armată ca soldat sub contract în martie 2022. El a intrat în Ucraina la începutul lunii aprilie și a luptat cu Regimentul 752 de pușcași motorizați din cadrul Gărzii, în apropiere de Izyum, la est de Kharkiv.
Rusia a suferit pierderi grele în încercările repetate de a captura satele Sulyhivka și Dovhen'ke, la sud de Izyum. După 3 luni de lupte, Sulyhivka este încă disputată. (Video arată cum artileria distruge blindatele rusești în Dovhen'ke).
Compania lui Shayga era formată din 13 persoane, suplimentată după o săptămână cu încă 13 voluntari nou recrutați, trimiși direct din Rusia cu o pregătire minimă. Înainte ca grupul să se deplaseze pe linia frontului, li s-a oferit opțiunea de a refuza să lupte.
"Dimineața, a sosit zampolitul [ofițerul politic] al regimentului nostru. A spus că mergem în curul lui Satana, așa că cei care vor pot refuza chiar aici, la fermă, deoarece mai târziu nu va mai lua pe nimeni înapoi dacă cineva ar vrea să se întoarcă.
Un singur om a refuzat - praporshik [sublocotenent] Vasiliy din Moscova. Toți ceilalți s-au dus".
Nu era un semn bun că subofițerul superior al unității nu voia să lupte. Shayga a aflat mai târziu că și starshina [sergentul întâi] al acesteia s-a ținut departe de lupte.
Prima lor acțiune ofensivă a fost o încercare de a cuceri satul Dovhen'ke, aflat sub controlul ucrainenilor. Cu toate acestea, au fost supuși unui bombardament puternic în timp ce intrau în Sulyhivka, aflată în apropiere, și nu au reușit să ajungă mai departe.

"În timp ce mergeam, armata ucraineană ne-a observat și a început să ne bombardeze cu rachete Grad [lansatoare multiple de rachete BM-21] și mortiere.
În timpul celui de-al doilea bombardament, destul de masiv, mi-am luat deja adio de la viață - am crezut că asta a fost tot, că următoarea bombă fie îmi va smulge picioarele, fie mă va ucide pe loc. A fost cu adevărat înfricoșător".
Atacul anulat a fost amânat până a doua zi, la 20 aprilie. Cu toate acestea, nu a existat prea mult entuziasm pentru el în rândul soldaților ruși.
"Mulți comandanți de companie din cele două batalioane ale regimentului 752 le-au spus luptătorilor lor că suntem trimiși la o moarte sigură, deoarece ucrainenii sunt bine pregătiți."
"Așa că au spus - decideți singuri dacă vreți să mergeți sau nu. Patru cincimi dintre noi (dacă nu mai mulți) au refuzat să meargă. La fel am făcut și eu ... pentru că pur și simplu nu aveam energie fizică pentru a continua să merg într-un asalt."
Regimentul a găsit destui voluntari, dar se pare că nu a avut vehicule. În schimb, au mers pe jos 7 km - ceea ce a durat 6 ore - prin câmp deschis până la Dovhen'ke, sub foc constant de mortiere, obuze și tancuri. Mulți au fost uciși; mulți alții au fost răniți, inclusiv comandantul lui Shayga.
"Când i-am raportat comandantului nostru de batalion, maiorul Vasyura, despre morți și răniți, acesta ne-a înjurat: "lăsați-i și continuați să avansați!!!"."
Ofițerii neexperimentați nu știau ce să facă și s-au adresat unuia dintre soldații contractuali voluntari, un veteran de luptă în vârstă de 40 de ani, care a spus: "Nu știu ce să fac: "Băieți, trebuie să ne retragem, altfel vom fi spulberați cu mortiere și cei care rămân în viață vor fi terminați".
S-au retras la Dovhen'ke, întorcându-se abia la ora 23:00. "Unul dintre voluntari, Andrey din Kursk, care a venit împreună cu mine, a spus că mulți pur și simplu au fugit în timp ce se retrăgeau. A strigat la ei să ajute la scoaterea răniților, dar nu au ajutat".
"A spus că a vrut să ia o pușcă de asalt și să înceapă să tragă în spatele lor... Astfel, comandantul plutonului de lansatoare de grenade, căpitanul Nikolaev, care a fost târât timp de 4 ore, a murit din cauza pierderii de sânge."
A doua zi, aproape toți cei din unitatea lui Shayga au refuzat să se alăture unui alt atac.
Alte unități au atacat Dovhen'ke, dar fără mai mult succes. Într-unul dintre atacuri, "8 tancuri și infanterie au intrat în Dovhen'ke, dar au decis să continue să meargă în loc să ia poziții, așa că tanchiștii au înaintat și aproape toți au fost loviți, iar apoi infanteria a fost și ea împinsă afară".
Forțele speciale (spetsnaz) și unitățile aeropurtate au încercat, de asemenea, să cucerească Dovhen'ke, dar au fost respinse. O unitate de rezerviști instruiți a sosit și a petrecut o lună asaltând satul. "În total, 340 dintre ei au ajuns în Ucraina. După o lună de bombardamente, au rămas doar 57".
"Mai mult, jumătate dintre supraviețuitori se aflau la cartierul general. Cei mai mulți dintre ei erau răniți. Nu au avut niciun schimb de focuri, toate pierderile au fost provocate de focul artileriei ucrainene."
Noii voluntari au fost aruncați imediat în atacul asupra Dovhen'ke când au ajuns în Ucraina. Până în luna mai, toți ofițerii fuseseră fie uciși, fie răniți, fie refuzau să atace.
"Nu mai erau ofițeri, așa că îi alegeau pe cei mai înrăiți dintre voluntari (cei care luptaseră în Cecenia și Siria), îi numeau seniori, le dădeau radiouri și îi trimiteau să atace Dovhen'ke."
Într-un asalt eșuat, descris pe canalul rusesc de telegramă "Military Informant", un grup de voluntari a fost trimis să ajute o companie rusă - în mod normal, aproximativ 100 de soldați - care nu mai avea decât 20 de infanteriști, 4 vehicule de luptă a infanteriei BMP și un tanc.
Rezistența acerbă a ucrainenilor i-a imobilizat pe ruși și i-a forțat să se retragă. "Tancul nici măcar nu începuse să lucreze pe pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei, iar BMP-ul s-a distins doar prin bombardarea propriei [părți]". Planul de atac a eșuat rapid.
Comandantul rănit al unității a fost lăsat în sat doar cu o grenadă pentru a se arunca în aer. Trei ruși au fost uciși. Toți combatanții ruși care au supraviețuit au fost răniți. Nici măcar veteranii din Donbas, Siria, Libia și Cecenia nu mai experimentaseră o luptă atât de intensă.
Unii dintre supraviețuitorii șocați de obuze din asalturi, inclusiv Shayga, au făcut autostopul în camioane pentru a se întoarce la Izyum. Alții "s-au împrăștiat prin păduri după acele asalturi nebunești ale unității noastre".
"Au fugit pentru că au fost aruncați imediat în luptă și nici măcar nu se cunoșteau atât de bine între ei. Am auzit că acum rătăcesc prin păduri în grupuri mici, fără să lase pe nimeni să se apropie de ei. Dacă cineva strigă la ei - "Suntem ai voștri!", ei încep să tragă oricum."
Contrar mitului popular, armata rusă nu are "unități de blocaj" în stilul celui de-al Doilea Război Mondial, care împușcă dezertorii. În schimb, spune Shayga, "una dintre PMC-urile noastre [Private Military Companies (companii militare private = mercenari)] avea ca obiectiv să adune astfel de oameni în pădurile și câmpurile din zona noastră".

(Probabil că era vorba de faimosul Grup Wagner, ai cărui soldați au fost fotografiați în pădurile de la est de Dovhen'ke la începutul lunii iunie).
"Au luat doi dintre băieții noștri din tufișurile de lângă Sulyhivka... I-au hrănit, le-au dat uniforme noi, deoarece după două săptămâni în Sulyhivka uniforma lor era complet uzată, și i-au adus la Izyum."
Înapoi în spate, Shayga și alți "refuzați" au fost folosiți ca batalion de muncă. "Am săpat tranșee, am cărat saci de pământ pentru a întări cartierul general al diviziei, am tăiat pini pentru adăposturi. Aproape în fiecare zi ne aduceau noi 'refuzați'."
Un flux constant de sosiri cu povești "chiar mai tragice decât ale noastre" i-a demotivat și mai mult pe Shayga și pe camarazii săi. Întâmplător, autoritățile ucrainene au interceptat un apel telefonic de la un alt soldat din 752 GMMR care vorbea despre experiențele sale, probabil la Sulyhivka:
"În compania mea erau 107 oameni [în compania mea], au rămas 10 oameni. Dintre ei, 4 au plecat, 6 dintre noi au rămas. Din plutonul 1 am rămas doar eu. În plutonul 1 am avut 22 de oameni, am rămas doar eu".
"A fost o ofensivă aici acum două zile, 752 [regimentul] a atacat ukrops și au murit 25 de oameni. 25. Au murit 25 de nenorociți. Pur și simplu, 25 au murit, toți "200" [morți]. Este un măcel complet. Un măcel total. Ceea ce vă spun la televizor, nu credeți, nu credeți".
"Este un măcel total aici. O grămadă de morți, o grămadă de tancuri nenorocite, e un măgar."
Unul dintre aceste atacuri a fost filmat de ucraineni. Se pare că 5 BMP-uri și un număr necunoscut de soldați ruși au fost distruse de artileria ucraineană.
După atâtea asalturi eșuate, zona din jurul Dovhen'ke semăna cu un abator. Shayga a auzit de la soldații implicați în atacurile ulterioare că, atunci când se apropiau de sat, "foarte aproape de acesta se aflau cadavrele soldaților noștri morți". "Unii au început deja să se descompună și să se umfle atunci. Unii au mai spus că au văzut cadavrele morților noștri îngrămădite în tufișuri, unele erau, de asemenea, legate de copaci ... Au spus că răniții noștri au stat trei zile într-unul dintre tranșee și nimeni nu i-a putut ridica."
Deloc surprinzător, Shayga este disprețuitor față de deciziile comandanților săi - o temă comună în relatările multor soldați ruși despre război. În firul următor, mă voi uita la ce au spus soldații ruși despre comanda, tactica și strategia slabă a taberei lor în război. /fini
Traduceri furnizate de stimabilul @wartranslated - dacă nu îl urmăriți, ar trebui să o faceți!

---

De ce luptă soldații ruși în Ucraina, de ce renunță, și ce se întâmplă atunci când renunță?

Convorbirile telefonice rusești interceptate și publicate de ucraineni și mărturiile soldaților înșiși aruncă o lumină interesantă asupra acestor întrebări cheie. Primul 🧵 dintr-o serie scurtă.
Să începem cu câteva avertismente. Autoritățile ucrainene au publicat extrase din convorbirile telefonice înregistrate de soldații ruși, în mod clar pentru propagandă. Unii ruși au publicat, de asemenea, relatări personale despre serviciul lor. Acestea sunt deosebit de interesante pentru că sunt nefiltrate.
Nu este clar în ce măsură aceste înregistrări și relatări îi reprezintă pe soldații ruși în general. Cu toate acestea, alte țări (SUA, Marea Britanie) au afirmat că rușii sunt foarte demoralizați, probabil pe baza unei game mai largi de dovezi. Așadar, este posibil ca aceste relatări să nu fie atipice.
În al doilea rând, este esențial să înțelegem condițiile de angajare ale soldaților ruși. Toți cetățenii de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani sunt eligibili pentru o recrutare obligatorie de 12 luni. Dar legea rusă nu permite guvernului să folosească recruți în situații de luptă activă, cum ar fi în Ucraina.
Dar alții se înrolează voluntar ca "soldați cu contract" (kontraktniki) pentru 3 sau mai mulți ani. Aceștia reprezintă majoritatea forțelor rusești: 460.000 de soldați contractuali față de 210.000 de recruți. Majoritatea soldaților contractuali sunt foști recruți, deci vor avea o anumită experiență anterioară.
Problema pentru guvernul rus este că, dacă nu există o stare oficială de război, soldații contractuali pot demisiona oricând - deși, după cum vom vedea, se pot expune unor sancțiuni dacă fac acest lucru. Rusia își numește invazia o "operațiune militară specială", nu un război.
Atunci de ce luptă soldații ruși? Soldații, în general, vor lupta adesea din patru motive principale: bani, ideologie, camaraderie și experiență. Soldații contractuali ruși sunt destul de bine plătiți și primesc beneficii după serviciu. Ideologia este un factor cheie în orice conflict.
Camaraderia - a nu-ți abandona colegii soldați - este, de asemenea, foarte importantă, dar se bazează pe faptul că faci parte dintr-o unitate coezivă. Iar experiența este un bun factor de motivare - armata te poate antrena în multe abilități care sunt utile în viața civilă.
Este important aici să privim imaginea de dinainte și de după 24 februarie, începutul invaziei. Este de notorietate faptul că marea majoritate a soldaților ruși nici măcar nu știau că merg la război - credeau că sunt doar în exerciții.
Mulți soldați au dezertat în februarie și martie, plângându-se că fuseseră mințiți și că nu erau echipați pentru război. Erau complet nepregătiți din punct de vedere moral și psihologic pentru a lupta. Dar nimeni care să se înroleze în armată după 24 februarie nu-și putea face iluzii.
Să ne uităm la o anumită unitate - Regimentul 752 de pușcași motorizați din Gardă, parte a Diviziei a 3-a de pușcași motorizați din cadrul Armatei a 20-a de Arme Combinate. În mod normal, își are baza chiar peste graniță, la Valyuki, în regiunea Belgorod. Informațiile din ambele părți oferă informații utile.
Probabil că 752 GMMR a intrat în Ucraina în ziua invaziei. Începând cu luna aprilie, se pare că a luptat în apropiere de Izyum, la est de Harkov, unde vehiculele sale au fost filmate traversând râul Siverskyi Donets în jurul datei de 7 aprilie.
Surse din ambele părți spun că a suferit pierderi foarte mari, pierzând multe tancuri și alte vehicule. Unul dintre soldații ruși care au luptat cu 752 GMMR a demisionat ulterior și a postat pe LiveJournal o relatare lungă și detaliată care oferă multe detalii.
Viktor Shayga servise anterior ca recrutat. La 12 zile după începerea războiului, el a decis să se înroleze în armată după ce a văzut "un videoclip [pe YouTube] cu prizonierii și răniții noștri (ruși) maltratați de acești inumani din forțele armate ucrainene".
După o scurtă perioadă de pregătire, a fost trimis pe linia frontului la sud de Izyum, unde a luptat în lunile aprilie și mai în bătălii sângeroase pentru capturarea satelor Sulyhivka și Dovhen'ke. Experiențele sale l-au determinat în cele din urmă să renunțe. Dar ce l-a motivat să lupte?
Shayga și mulți dintre colegii săi au crezut, în mod clar, pe deplin în propaganda lui Putin despre guvernul "nazist" al Ucrainei. Ei aveau "dorința și disponibilitatea de a zdrobi această scursură banderistă până la capăt".
Stepan Bandera a fost un lider naționalist ucrainean care a fost asasinat de KGB în 1959. El a fost și încă este înjurat de autoritățile sovietice și acum de cele rusești. Este corect să spunem că moștenirea sa este contestată și controversată în Ucraina și nu numai. https://en.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera
"Ideile lui Bandera și ale nazismului sunt foarte puternice în Ucraina", scrie Shagya. "De fapt, autoritățile oficiale din Ucraina, începând cu 2014, spuneau în mod constant că Ucraina este în război cu Rusia".
"Și toate politicile din Ucraina au fost pro-Banderita și au avut ca scop distrugerea a tot ce era rusesc în Ucraina - limba, cultura, oamenii care aveau atitudini pozitive față de Rusia".
Shayga repetă, de asemenea, propaganda (falsă) a lui Putin despre faptul că Rusia este amenințată de Ucraina.
"Ucraina a bombardat populația pașnică din Donbas timp de opt ani - acesta este un fapt 100%, în opinia mea. La fel ca și faptul că armata ucraineană ar putea ataca Donbasul și Crimeea ... [și] că SUA ar putea plasa la Harkov rachete nucleare care ar putea ajunge la Moscova în 5-7 minute".
Deci, cel puțin în mintea sa, el și-a justificat implicarea raționalizând-o ca apărându-și patria și vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei de amenințările naționaliștilor ucraineni și ale americanilor.
El pretinde că a fost motivat și de presupusele abuzuri asupra prizonierilor ruși, despre care spune că sunt dovezi ale barbariei ucrainene: "Captivii noștri sunt abuzați, mutilați, uciși - numai gunoaiele sunt capabile de așa ceva, nu oamenii. Astfel de suboameni trebuie distruși fizic".
Potrivit lui Shayga, "Banderites se plimba noaptea de-a lungul tranșeelor, strigând - "Ruși, predați-vă!", și se auzeau focuri de armă simple. "Din câte am înțeles, îi terminau pe răniți...".
Având în vedere lipsa oricăror dovezi fizice, acest lucru poate indica pur și simplu faptul că ucrainenii încercau să-i sperie și să-i demoralizeze pe rușii aflați în poziții din apropiere. Dar credința în atrocitățile ucrainene ar fi putut avea consecințe mortale pentru un grup de ruși.
Shayga descrie modul în care o unitate de recunoaștere rusă a văzut un grup de soldați ruși care erau duși în captivitate de către soldații ucraineni. Rușii "au decis să îi lovească pe toți cu [rachete ghidate antitanc] ...
atât ale noastre, cât și ale ucrainenilor, doar pentru ca ai noștri să nu fie capturați și torturați". După părerea mea, acesta a fost lucrul corect, este mai bine să mori instantaneu în felul acesta decât să fii torturat zile întregi în mâinile acestor inumani". (Nu sunt sigur că rușii capturați au gândit la fel).
Deși propaganda rusă i-a dezumanizat deseori în mod sistematic pe ucraineni în ansamblu, caracterizându-i ca fiind niște brute primitive, Shayga are o perspectivă ceva mai luminată. El recunoaște:
"În Ucraina, ca în orice altă țară, există mulți oameni buni, amabili și pașnici, care sunt departe de politică și care vor doar să aibă o viață liniștită și fericită."
Ca dovadă, el citează doi ucraineni anume - bloggerul Anatoly Shariy și jurnalista Olesya Medvedeva.
Ambii sunt persoane extrem de problematice, care sunt departe de a reprezenta opinia ucraineană. Shariy, care este în prezent deținut în Spania în baza unui mandat de arestare internațional, a fost descris ca fiind "odios" pentru opiniile sale.
Cum a devenit Anatoli Shariy o figură ucraineană atât de odioasă și de influentă
Anatoly Shariy, ale cărui rețele de socializare au scuipat unele dintre cele mai odioase propagande rusești împotriva Ucrainei, a fost reținut în Spania, a anunțat serviciul de securitate ucrainean SBU la 5 mai.
https://news.yahoo.com/anatoly-shariy-became-odious-influential-163500466.html
Olesya Medvedeva este o jurnalistă și comentatoare pro-rusă care, printre altele, a lăudat guvernarea Rusiei în Crimeea anexată și a promovat teoriile conspiraționiste complet false ale Rusiei cu privire la presupusele "biolaboratoare americane" din Ucraina.
Deci este clar că dieta informațională a lui Shayga este complet poluată: el primește informații exclusiv din surse de propagandă (pro-)rusească, pe care le crede pe deplin. Din păcate, acest lucru este valabil pentru o mulțime de ruși. Putin a prins o mulțime de oameni în bula sa de propagandă.
Alți soldați au fost mai materialiști. Shayga comentează că "au existat oameni vicleni și isteți care au venit doar pentru bani și pentru a primi un certificat de veteran de luptă. Și veneau fiind siguri că vor fi în siguranță - undeva în spatele și la punctele de control".
Obținerea unui certificat ar facilita obținerea unui loc de muncă și a altor beneficii după serviciul militar. Shayga recunoaște că au fost prezenți și "oameni de treabă și decenți" care au luptat pe front, "dar tot au ajuns să câștige 300-400.000 de ruble într-o lună". ($5,000-6,500).
"Au fost și mulți dintre cei care veneau în primul rând pentru a ajuta, și nu pentru bani... Este evident că aproape toată lumea are nevoie de bani, dar pentru această categorie de oameni banii și subvențiile aveau o valoare secundară și, în multe privințe, nu erau importante sau necesare...".
Totuși, în ciuda forței propagandei, aceasta nu a fost suficientă pentru a-l convinge pe Shayga și pe mulți dintre camarazii săi să rămână și să lupte în Ucraina mai mult de câteva luni. Doar "10-20% dintre voluntari au rămas", scrie el, ceea ce indică un număr mare de renunțări.
În firul următor, voi analiza factorii care l-au convins pe Shayga că, în ciuda sprijinului său pentru obiectivele războiului, era inutil să se implice în el. /final

---

De ce renunță soldații ruși la luptele din Ucraina și se întorc acasă?

În acest al doilea fir dintr-o scurtă serie, voi analiza ce spun relatările traduse din Rusia despre unii dintre factorii care îi determină pe soldați să renunțe la războiul lui Putin.
Este neobișnuit ca soldații ruși să *poată* renunța pe câmpul de luptă, dar motivul pentru care acest lucru este posibil este că Putin nu dorește o mobilizare completă. El joacă după regulile timpului de pace. "Soldații cu contract" pot demisiona din contractele lor în orice moment, deși pot fi penalizați.
În schimb, soldații ucraineni sunt supuși unei discipline militare depline, deoarece țara este în curs de mobilizare și se află sub legea marțială. Ei nu au dreptul să plece. Așadar, Rusia are două dezavantaje legate de mobilizare - atât în ceea ce privește recrutarea, cât și păstrarea soldaților săi.
În acest fir de discuție, voi analiza o relatare a pregătirilor pentru război ale unui soldat rus. Rețineți că acest lucru s-a întâmplat după ce invazia a început pe 24 februarie. Forța de invazie a fost, după cum se știe, prost pregătită, dar chiar și la câteva săptămâni și luni după aceea, multe probleme par să fi persistat.
Viktor Shyaga, un soldat rus sub contract care s-a înrolat în armată în martie 2022 și a luptat în Ucraina în aprilie-mai 2022, a scris o relatare pe LiveJournal despre experiențele sale în Ucraina. El spune că abia a fost instruit, fie ca fost consemnat, fie ca soldat contractual.
"În timpul serviciului de recrutare [anterior], am fost de patru ori la antrenamente de tragere, unde de fiecare dată am tras 6 focuri. Încă de la școală, când în clasa a X-a am mers în tabere de pregătire militară timp de două săptămâni, am fost uimit, perplex și surprins - de ce este așa?!
De ce avem voie să tragem doar 6 focuri? Într-adevăr, pentru a "simți" pușca de asalt ai nevoie de cel puțin 15 cartușe într-un încărcător, astfel încât persoana ar putea trage 2-4 cartușe simple și apoi să încerce rafale de 4-5 cartușe.
Cu toate acestea, pentru a o face în mod corespunzător, desigur, toată lumea are nevoie de un încărcător întreg - 30 de cartușe! Părerea mea este că tragerea la țintă cu 6 cartușe, care este en-masse folosită în armata rusă... este doar o bătaie de joc a pregătirii militare!!!"
Soldații ruși au descris anterior faptul că au primit doar o pregătire superficială. Pe lângă faptul că instructorii militari sunt de o calitate extrem de variabilă, comandanții au, de asemenea, stimulente financiare personale pentru a scurta sau a abandona complet pregătirea.
Corupția endemică a făcut ca comandanții să fure adesea resursele destinate plății exercițiilor de antrenament sau să deturneze recruții în activități precum construirea de case sau lucrări de fabrică pentru ofițerii superiori și prietenii lor "biznismeni".
Când Shyaga s-a înrolat ca soldat sub contract în martie 2022, i s-a spus că va participa la "cursuri de pregătire accelerată pentru supraviețuire" cu o durată de 2 săptămâni, pentru "a mă învăța un pic, a mă învăța cum să trag din orice - de la un lansator de grenade, mitralieră, pușcă cu lunetă".
În schimb, spune el, "totul s-a dovedit a fi o minciună. Niciunul dintre noi (22 de persoane) nu a fost învățat nimic. Nici măcar nu ni s-a permis să ne încercăm armele". Când și-a primit echipamentul în aprilie, "nici măcar nu-mi puteam aminti cum să setez modul de tragere simplă sau în rafală" la pușca sa de asalt.
"Așa că, atunci când mi-am primit pușca de asalt în după-amiaza zilei de 6 aprilie, fiind sigur că pe 7 puteam deja să ajungem în Ucraina, l-am întrebat pe ofițerul de serviciu care ne elibera puștile de asalt - "unde este modul de foc simplu?". Aceasta este [toată] pregătirea pe care am avut-o".
Nu a fost singurul căruia îi lipsea pregătirea. Un alt bărbat a primit o mitralieră PKM, dar habar nu avea cum să o încarce. Shyaga a încercat fără succes să îl ajute.
"L-am întrebat pe tip - "a intrat glonțul în țeavă?". Eu, personal, nu știam cum să introduc centura mitralierei înăuntru".
"Știam doar cum să o scot din siguranță și să trag. Tipul a spus că habar nu avea și că în unitatea lui (din Valuyki) i-au spus că va fi șofer. L-am sunat pe starshina [sergentul nostru principal]. A încercat să pună cartușul în țeavă, dar nu a reușit. Mitraliera s-a blocat".
"Apoi a venit seniorul nostru praporschik [sublocotenent], care a luptat în Cecenia. I-a luat două minute să încarce mitraliera. El a reușit".
Aceasta este o anecdotă destul de revelatoare, deoarece evidențiază nu numai lipsa de pregătire, ci și lipsa unui corp de subofițeri în armata rusă.
După cum a declarat generalul maior Frank Mckenzie de la @CENTCOM, rușii nu au "nivelul de management intermediar; nivelul de subofițeri și subofițeri de stat major care formează cu adevărat coloana vertebrală a armatei noastre. Ei sunt cei care se asigură de fapt că lucrurile se fac".
Unitatea lui Shyaga a trebuit să se bazeze pe un soldat de carieră, probabil trecut de 40 de ani, care avea experiență de luptă anterioară. O astfel de persoană ar fi trebuit să se concentreze pe ajutor în organizarea operațiunilor, dar în schimb a trebuit să petreacă timp învățându-și oamenii elementele de bază chiar pe câmpul de luptă.
Lipsa de pregătire afectează, de asemenea, capacitatea soldaților de a face față cerințelor fizice ale luptei. Shyaga a fost martoră și la această problemă:
"Acel tip căruia i s-a dat o mitralieră, avea 38 de ani și nu prea era obișnuit cu activitatea fizică.
Era foarte epuizat de la marșuri și alergări cu o mitralieră, o pușcă de asalt și o vestă blindată, iar inima a început să îl doară".
Din nou, acest lucru se potrivește cu relatările anterioare privind problemele de sănătate răspândite la noii recruți.
De exemplu, colonelul general al Forțelor Aeriene Vladimir Mikhailov a declarat în 2007 că peste 30% din cei 11.000 de bărbați recrutați anual în Forțele Aeriene ruse erau "instabili mental", 10% sufereau de abuz de alcool și droguri, iar 15% erau bolnavi sau subnutriți.
Relatarea lui Shyaga sugerează că disperarea armatei ruse pentru forță de muncă este de așa natură încât controalele de sănătate de bază sunt neglijate. "Acei contractori voluntari care au venit după noi, mulți dintre ei (dacă nu toți) nu au trecut nici măcar examenul medical".
Probabil din cauza aceleiași nevoi disperate de forță de muncă, mulți dintre camarazii lui Shyaga au fost puși în roluri pentru care nu erau calificați și instruiți. Li s-a spus, în mod fals, că nu vor fi trimiși în prima linie:
"Am auzit personal, cum în biroul regional de selecție a contractelor, unul dintre instructori mințea cu nerușinare un om în toată firea că au nevoie de un șofer care să-l conducă pe comandantul diviziei, după ce aflase în prealabil dacă acesta avea nivelul permisului de conducere B sau C.
Făcea acest lucru pentru că nimeni nu voia să fie șofer, deoarece erau foarte des uciși. De asemenea, vorbind cu băieți din alte regiuni ale Rusiei, am aflat că multora li s-a spus la birourile de înrolare că nu vor servi pe front, ci vor fi trupe de eșalonul doi care vor păzi punctele de control, vor escorta convoaie, vor păzi orașele și satele din ținuturile deja ocupate de noi."
Shyaga spune că toată lumea a fost aruncată în infanterie, chiar și specialiștii care ar fi trebuit să fie în unități de recunoaștere sau de spate. Cu toții au fost "împinși să fie pușcași și mitraliori, dar și lansatori de grenade pe linia frontului în companiile motorizate".
Shyaga notează, de asemenea, probleme cu echipamentul unității sale, care "nu era cel mai bun - nu ni s-au dat saci de dormit sau pungi de muniție". Problemele de acest gen se datorează adesea corupției - soldații din depozitele rusești fură adesea echipamente pentru a le vinde prin Avito, echivalentul rusesc al eBay.
Furtul de provizii a fost un lucru pe care Shyaga l-a experimentat acasă, în Rusia, unde "fiecare om și câinele său" fura: "recruții care livrau [alimente] unității noastre din Ucraina au furat din ea trei lăzi de conserve de carne și le-au vândut în unitatea noastră cu 70 de ruble fiecare".
"De asemenea, am văzut personal cum în sediul regimentului, o femeie care lucra acolo mânca bomboane 'Roshen' dintr-o ladă mare. Din câte am înțeles, asta trebuia să ajungă direct pe front, dar nu a ajuns niciodată."
Furturile au fost și mai grave în Ucraina ocupată de ruși. "Oamenii care au văzut asta mi-au mai povestit cum în Izyum, cei care au stat mereu în spate au sărit ca niște șacali la lăzile cu ajutoare din unele regiuni rusești. Aceste ajutoare erau destinate și pentru linia întâi."
"Au scos și au eviscerat totul - au luat toată ciocolata, conservele, țigările bune, toate hainele bune - au lăsat afară tot ce era mai rău și de prisos, inclusiv cele mai proaste țigări."
În cele din urmă, dintr-un camion întreg au supraviețuit doar trei lăzi - una a fost trimisă la regimentul nostru 752, alta la Bogychary, iar pe ultima au băgat-o undeva... Cei care i-au văzut pe acești ticăloși din spate umblând prin obiecte au spus că era un lucru foarte dezgustător de văzut din afară..."
Așadar, chiar înainte ca Shyaga și camarazii săi să ajungă pe front, erau subechipate, în multe cazuri abia instruite și deja resemnate că au fost mințite de recrutori și jefuite de cei din lanțul de aprovizionare logistică.
În firul următor, voi analiza modul în care experiențele lui Shyaga pe câmpul de luptă l-au determinat pe el și pe mulți dintre colegii săi să renunțe.
Mulțumesc din nou lui @wartranslated pentru traducerea relatării lui Shyaga.

https://t.co/L59tqDbWoP
https://threadreaderapp.com/thread/1552921299693064194.html

Niciun comentariu: