joi, 21 mai 2009

E-mail catre un zidar

Mail catre un zidar (raspuns la problema mea cu "Stii vreun dentisti serios?", "Cunosti vreun mecanic bun?", "Imi recomanzi o frizerie OK?"):

Am trecut azi pe la locatie sa iau sculele ramase - duminica sper sa vina alta echipa sa termine.
De la inceput:
Ti-am dat telefon acum cateva saptamani sa-ti explic despre ce e vorba si, cu o superioritate in voce, ai spus: "Care ma, ca in 4 zile e gata" (iti trimisesem si poze sa vezi ce te asteapta).
Ai spus ca vii intr-o Vineri, si Sambata la ora 14 mi-ai dat telefon sa ma intrebi unde stau. DIN CELALAT COLT AL TARII. (in timpul asta eu daramam pereti si incercam sa scot vopseaua de pe alti pereti... pentru ca am stabilit ca lucrarile sa inceapa de Sambata cel tarziu).
Bun, trecem peste asta.
Daca as fi fost plecat in Germania in ultima luna si as fi intrat astazi pentru prima oara in casa, ce as fi vazut?
Ai ajuns Sambata seara (nu punem la socoteala) apoi ai stat de Duminica pana Duminica si cand ai plecat, la locatie erau puse.... am numarat 28 de placi de faianta (nici macar o cutie intreaga), facuta gaura pentru aerisire, data jos vopseaua in bucatarie si baie. Sau stai, in bucatarie am dat eu mai mult de 50% in sambata cu pricina.
Toata saptamana te-ai plans ca nu ai materiale (desi eu ti-am spus clar ca poti cumpara ORICE si eu decontez - cum s-a si intamplat de altfel). Faza cu "nu am gasit magazine" mi se pare o scuza nefondata - chiar in prima zi am fost impreuna la un magazin de zidarie...
Trebuia sa dai vopseaua jos in baie si bucatarie si ai folosit metoda spusa de mine, aflata MIERCURI de pe net? Nu mai spun ca te-am intrebat daca ai nevoie de ajutor sau sa fac ceva INAINTE de a veni tu si ai spus, citez: "Nu".
Tot tu ai spus "Nu ma mai bate la cap, mi-ar conveni sa nu ma intrebi nimic." Asa am facut.
==============
Hai sa vedem ce s-a intamplat saptamana asta:
Ai spus ca ai venit de vineri. Eu mi-am luat liber vineri si am fost la locatie: am dat restul de vopsea jos de pe peretele din bucatarie, am mai largit gaura pentru ventilator, am facut curat.
Am ajuns la 9:30 si am plecat la 16:30... nu stiu cand ai venit, dar nu pana la 16:30.
Azi e joi si ma uit ce diferenta e intre ce am lasat eu vineri si acum (dupa spusele tale - PATRU ZILE - de vineri pana luni cand ai plecat, nu?): sunt terminati 2 pereti de faianta (avau deja ceva faianta pe ei si, in plus, pe unul e usa) si mai sunt puse 2 randuri pe ceilalti doi (in total vreo 7mp). Am mai vazut niste fire trase prin copex care nu ajung nicaieri...
Asta ai facut "de vineri pana luni"?

Luni imi dai telefon sa-mi ceri bani ca nu mai ai... despre ce vorbim aici nene?
Parca radeam amandoi in metrou cand spuneam ca aia au cerut avans inainte de a se apuca de treaba... tu cum ai facut? Ti-am dat in primele zile jumatate din suma ceruta.
Tot noi radeam in metrou de tipii care au spus ca le ia 2 saptamani sa termine - tie cat ti-a luat pana acum? (tin minte ca am spus: 2 saptamani pentru 2 oameni inseamna o luna full-time pentru un singur om... si ai ras cand ai auzit cat le-ar fi luat).

Hai sa inchei crestineste: Asa sa ne ajute dumnezeu, fiecaruia dupa merit.

C.

P.S.: nu ma grabesc/grabeam dar vreau sa avansez intr-un ritm decent. Nu pot astepta o saptamana pentru 10mp de faianta - si daca ai fi sincer, si pe tine te-ar "inoportuna" niste mesteri care lucreaza in ritmul asta.
Si pe cuvant ca as fi inteles daca mi-ai fi spus de a doua/a treia zi: "Cristian, e groasa, nu cred ca pot sa fac treaba in timpul promis."

4 comentarii:

Anonim spunea...

Partea 1
Asta se mai poate numi si "Drept la replica".
EXTRA
Te rog insistent inca o data sa-mi transmiti contul de care ai discutat cu Gabi, ca ala de la Oana nu mai stiu daca mai e valabil!!!
REVENIRE
Dupa cum constat te-ai decis sa-mi faci site (doar lucrezi pentru o firma de advertising). Ti-am spus ca nu doresc asa ceva, dar totusi iti multumesc pentru efort.
Am aratat articolul prietenilor mei si stii ce mi-au zis (suma de comentarii)?
"Bai, nu stiu care e adevarul, dar ca blog-er tipul e tare."
Ce pot sa spun? Sincere felicitari!
Doresc sa subliniez un aspect iumportant si anume ca voi de replica la mail-ul tau intreg, netrunchiat. Era vorba aia:"Cu calculatoru' ati mintit poporu".
Dar hai sa revenim la oile noastre!
In primul rind, as avea rugamintea sa nu mai folosesti (cel putin in conversatiile cu mine - care sint sigur ca nu vor mai continua dealtfel) expresii de genul:"inchei crestineste", "...ajute Dumnezeu".
Nu ca as fi eu prea sensibil, dar tu ai cel mai mic drept sa utilizezi aceste cuvinte in aceasta asociere, deoarece trebuie sa-ti amintesc de:
- Georgeta (pe numele ei de botez Elena);
- Georgel (pe numele lui de botez Constantin, preot).
De Grasu si ceilalti nu mai pomenim.
Sper ca te prinzi singur ce anume vreau sa exprim, dar daca nu, pot oferi explicatii in viitor.
Oricum singura vina a celor enumerati mai sus (fara Gras) e ca existi: Elena ti-a dat viata, Constantin nu te-a lasat sa mori. Amindoi se fac vinovati de cea mai mare greseala din viata lor. Ai mare dreptate sa-i condamni.
Bun.
Acum ca am stabilit cit de cit un principiu sa trecem la treaba (vorba zidarului).
Sa incepem deci, cu inceputul:
M-ai sunat, mi-ai zis, etc. Corect!
Mi-ai trimis si poze. Sincer nici nu m-am uitat pe ele pentru ca nu ma interesa cum arata Eu stiam ca trebuia s-o fac sa arate bine si atit. In plus, dupa ce m-am uitat pe faimoasale poze, una era cu un colt de pat, recunosc frumos aranjat, una de dimensiunea unui apometru care reprezenta o gaura in perete, una cu buda (si peretii exfoliati la baza, si una cu un perete de bucatarie care sincer arata destul de bine.
Deci ce ar fi trebuit sa vad eu?
Daca nici pina in ziua de azi nu ti-ai dat seama, problema majora a fost vopseaua de pe pereti, atunci nu mai citi in continuare, ca sigur nu vei pricepe nimic, si nu de alta dar pierzi vremea de pomana.
Deci, vopseaua mi-a luat o saptamina. Si imi cer scuze, dar parerea mea e ca nici fabricantul vopselei nu poate sti cum se cojeste aia de pe pereti, mai ales ca, daca iti amintesti ca au fost trei tipuri de suport pentru vopsea (unul care a mers cu peria, unul cu toporisca si unul cu pinza de beton). Deci eu de unde era sa stiu ce e dedesupt? Dar poate altul intr-adevar ar fi stiut (pe numele lui adevarat Mafalda).
Referitor la cit ai darimat/decojit vopsea etc, tin sa-ti reamintesc ca nu te-am rugat si nici macar n-am fost de acord sa faci tu ceva (oare ai vrut sa ai cu ce sa-mi scoti ochii in caz de ceva?).
In plus, procentele referitoare la suprafetele decojite de tine sint putin inexacte. Ai facut numai la bucatarie, o jumatate de perete cu usa, un sfert din ala de la geam (deasupra frigiderului), o jumatate, hai, din ala cu baia si tot asa cel de-al patrulea perete. Deci incarcat 50% din bucatarie, dar nici intr-un caz in prima simbata. Iti reamintesc inca o data ca nu ti-am cerut asta.
Cind m-ai intrebat ce-mi trebuie, sau ce trebuie sa faci inainte, ti-am cerut sa aduci materialele (in principiu ma interesa faianta, nisip si ciment. Poate si ceva var).In rest NIMIC.
Sa-ti amintesc ce mi-ai raspuns?
Nu mai bine le aduc eu de la Iasi? Este vorba de aprox. 1000 kg de materiale.
Nu comentez.
In fine, am plecat la Bucuresti, nu asa cum am promis, vineri, ci simbata (nu am stat la ziua lui Andrei, numai ca sa nu te superi).
Cind ajung ce gasesc? 1 mp de vopsea cojita de pe pereti, o teava sparta si cam atit. Adica nici macar un praf de nisip sau orice altceva. Ce trebuia sa fac, pentru unul ca tine?

Anonim spunea...

N-ai materiale, ma chemi cind le ai, lungim perioada cu perioada respectiva, si dupa cum eu am zis ca termin intr-o saptamina, trebuie sa mai vin o data, (sau de mai multe ori, ca nu mai pot sa imi iau liber, am si alte lucrari programate, etc), deci decontezi si drumurile(facute in plus) catre Bucuresti.
Ce am facut eu?
Am mers cu tine catre un magazin de materiale de constructie, pe care nici tu nu stiai exact unde e (dar ai avut ulterior pretentii ca eu sa stiu), magazin de unde am luat ce am gasit (nu am gasit ciment, iar nisipul nu a mai incaput).
Ai fost cam contrariat ca nu am luat si nisipul, dar tin sa subliniez ca masina mea costa cam cit 6-700 de trotinete, bani la care eu platesc si dobinda, ceea ce nu nu ai facut niciodata (iti reamintesc ca Grasului nu i-ai dat un leu dobinda cind ai luat garsoniera de care discutam aici).
Cristian, pentru o masina un om normal (impreuna cu familia lui) sufera vreo 6-7 ani, si tu ai avut pretentia (indeplinita de altfel) sa car materiale cu ea?
Si nici macar nu poti aprecia lucrul asta?
Eu am avut nevoie de un sac de ciment pentu mine si l-am carat cu carutul de butelii. Pentru tine, ca sa mearga treaba si sa fie toate lumea multumita, am pus masina la bataie. Imi pare bine ca am reusit sa te fac sa fii multumit (si recunoscator de altfel).
Iti reamitesc ca am mai facut trei drumuri de astea si fara tine, deoarece am gasit materiale tot pe bucatele).
Asta ca sa iti raspund la pasajul cu plinsul meu vis-a vis de lipsa materialelor.
Miu se pare NESIMTIRE sa-mi pretinzi sa cunosc Bucurestiul cu toate dughenele lui, stiind exact de unde vin (nu cred ca era un secret ca vin de la Iasi), mai ales in conditiile in care ti-am spus clar ca NU UMBLU DUPA MATERIALE.
As dori sa-ti mai reamitesc ca la aceste magazine se deschide la ora 9.00 si cu tot cu cumparat, transport, carat sus ajungeam sa ma apuc de treaba la ora 12.00, iar daca ma duceam in cursul zilei era si mai trist (trebuia sa ma spal inainte, pina ajungeam, pina ma intorceam, plus aglomeratia mai mare) deci era cam tot acolo.
Nu ma astept sa intelegi mare lucru din calculele astea, dar macar am datoria sa incerc.
Referitor la faimoasa ta metoda de pe net cu datul vopselii jos, iti reamintesc ca cea propusa initial (cu TRIUMF) nu a mers.
Nu era datoria ta sa mearga, dar vreau sa subliniez, pentru cine este capabil sa priceapa, ca doua lucruri, chiar daca par la fel, nu sint.
Ce vreau sa spun? Ai incercat metoda la tine la apartament, si intr-adevar cu citeva picaturi ai dat vopseaua jos de pe perete, lemn, etc.
La garsoniera, ghinion. Am SPALAT peretii cu TRIUMF si parca erau vopsiti atunci.
Deci, ce vina am avut eu ca nu semana vopseaua cu aia pe care o cunoaste toata lumea. Sau poate ar fi trebuit inainte sa vin sa iau ceva probe pentru laborator? S-ar putea ca acesta sa fie raspunsul corect.
Vopseaua s-a terminat aproxiomativ de dat jos simbata, prima saptamina, cind am mai apucat sa pun ceva faianta (mai exact cele 28 de placi pe care le-ai numarat), si cu ocazia asta imi cer scuze ca ti-am raspuns aiurea la mail, dar nu am inteles exact la ce ai facut referire.
Pentru a evita situatia in care am ajuns in prezent, te-am intrebat, tot in simbata aia cam asa: "Cristian, crezi ca altii ar fi mers mai repede ca mine?"
Raspunsul tau:"De la ce te-ai luat? Nu ma grabesc, nu am chiriasi, si in plus nu ti-am reprosat nimic."
Nu inca, as putea spune eu.
Sa tii minte bucata asta ca are legatura cu finalul.
Bun.
Etapa 2
Am ajuns vineri noaptea, pe la 23.00 era in Bucuresti cu GPS-ul decedat.
Pina l-am incarcat, pina am ajuns la garsoniera, s-a facut in jur de 24.00.

Anonim spunea...

Partea III
A doua zi dimineata m-am apucat de treaba (asa mai mult deloc cum te-ai invatat deja).
Pe la ora 17.00 te-am sunat sa-ti spun ca-mi mai trebuie nisip si ciment. N-ai raspuns, dar m-am gindit ca ai sa vezi tu apelul si poate ma suni mai tirziu, lucru care nu s-a intimplat de altfel.
Am continuat treaba in acelasi ritm deja devenit clasic si duminica, iar seara am sunat-o pe tanti Angela sa-i cer bani ca sa-mi iau luni materiale. Luni dimineata m-am prezentat la dinsa, am luat banii, materialele, etc, dar am aflat, oarecum surprins, ca ai fost simbata pe acolo.
Luni seara, pe la 20.00 cred, m-ai sunat sa ma intrebi daca vin sa dorm in Cringasi (deci stiai ca sint in Bucuresti, nu stiu de cind, dar conteaza mai putin asta acum), si daca vin sa-ti aduc faiul, si nu mai stiu ce.
Atunci ti-am spus ca am luat bani de la tanti Angela si ca mi-ar trebui niste bani, nu in plus fata de ce am vorbit, ca sa pun gaz sa plec acasa, ca trebuia sa ajung dimineata la servici.
Raspunsul tau:
"Iti dau bani numai pe ce ai factura de materiale, dar ne intilnim, daca vii pina la ora (nu mai tin acum minte) in Obor. Daca nu, vii in Cringasi.
Cum stai cu treaba?"
Ti-am raspuns ca nu minunat, dar stau intr-un fel.
"Cind mai vii? De fapt are rost sa mai vii?"
Raspunsul meu:
"Ma asteptam sa se intimple asa, nu ma supar, iti dau TOTI banii inapoi (apropo de banii ceruti de mesterii mirlani in avans), si ca ce am facut pina atunci, mult, putin, nu face nimic, deoarece nu am terminat lucrarea."
Deci mi-am autoimpus penalizari.
Ti-am scris un bilet in care ti-am trecut ce e cu facturile pe care ti le-am lasat, si ti-am reamintit ca ce am facut nu valoreaza nimic.
Cu aceasta ocazie imi cer scuze pentru bilet (urmatorul paragraf este scris de tine):
"Dar nici azi nu era nimic daca nu gaseam biletul asta (am pus o poza). Scris "sentimental" pe o bucata de carton de cutie de faianta, cu un pix prafuit..."
Cum spuneam imi cer scuze ca nu ti-am scris pe hirtie parfumata ros, cu Parker de aur, imbracat in Armani, si transmitind biletul prin intermediul unui porumbel alb.
Amice trezeste-te!!!
In garsoniera era praful era de 2 degete, aveam praf si in..., iar singura hirtie necerata (pe care puteam scrie cu un pix) era faimoasa cutie de la faianta.
Sa-ti mai spun ca poti lasa in conditii de santier mesaje si pe perete? Doamne fereste. As fi fost de-a dreptul dizgratios.
Referitor la cit am facut. Nu comentez mare lucru, numai ca din faimasii 2 pereti din care unul cu usa, asa cum spui tu si cum este de fapt si adevarat, unul este cel cu tevi multe (ca asa e unii incepe cu ce e mai greu), pe peretele care are usa, faianta a trebuit pusa de sus in jos (asa e procesul tehniologic) si pe ceilalti doi pereti am pus rindurile de jos. Daca intrebi pe unul care stie cu ce se maninca, poate iti mai schimbi un pic parerea (care sincer nu ma intereseaza absolut deloc).
Firele care nu duc nicaieri - trebuie un electrician, si se prinde el.
Referitor la banii de cheltuiala pe care sustii ca mi i-ai dat, citeste te rog, daca poti fara sa ti se faca rau, biletul de pe cutia de faianta, si vezi ca i-am trecut si pe aia. Deci ti-am spus clar ca e vorba de 15,1 mil du 12,5 cum zici tu. Daca mai este ceva de care am uitat te roig sa-mi spui.
A, am uitat de biletele de metrou. Mai aduna 200.000 (cred ca ajung).
Pot fi si mirlan, dar ma abtin, deci nu mai trec si altceva. O poti face tu.
Banii pentru tanti Angela ii trimit eu, deci de acolo scade tu 3 mil si-ti trimit restul (nu stiu ce ginduri ai, asa ca prefer sai dau eu banii, sa nu ma fac de ris).
In final as dori sa te citez, daca-mi permiti:

"Hai sa inchei crestineste: Asa sa ne ajute dumnezeu, fiecaruia dupa merit."

Cu stima,
Zidaru Tzeparu

P.S. Mi-am amintit o vorba care circula cind am facut eu armata (stiu ca tu n-ai facut-o, poate ti-ar fi ajutat). Subliniez ca doar am simtit nevoia s-o aduc si la cunostinta altora, orice asemanare cu personaje din viata reala fiind pur intimplatoare.
"In tara asta prost facuta, rahatii f... in loc sa puta."

Anonim spunea...

Banii pentru tanti Angela au fost trimisi de vineri, 29.05.2009.
Banii tai vor fi trimisi atunci cand ne vei transmite contul (ne-am cam saturat de cand insistam, pe toate planurile, sa il obtinem)