sâmbătă, 29 august 2009

Inca odata despre comunisti

Multa vreme am crezut ca-s incompetent. Ca-s prost, ca nu reusesc sa fac nimic. Dar azi, la 31 de ani, imi dau seama ca procentul meu de prostie si nestiinta era amplificat de uneltele si piesele cu care lucram...
Daca-i explici unui copil de clasa a-IVa sau a-Va ca nu e numai vina lui ca nu ies montajele... te mai astepti apoi sa iubeasca regimul (comunist)?
Nu, mie nu mi-a explicat nimeni ca, si de ce folosesc piese proaste... si totusi.

Un exemplu de pe Softpedia (A350 e numele unui amplificator de 2x35W, fabricat de Electronica Industriala):
CITAT: La A350, finalii erau functie de ce avea IEI pe stoc la momentul fabricatiei: 2n3055, 2n3055/S, 2n3055/H, SDT 92sn...
De fapt, IPRS avea o singura linie de bipolari de putere. Ce iesea de pe linie era sortat dupa VCE si testat scurt la Pd-max.
Ce era mai bun (90-140VCE0)era marcat SDT9202...9209 si lua drumul industriei, din care cele mil- grade erau marcate cu un punct suplimentar galben sau verde. (Se foloseau in sursele de TV AN , in invertoarele de neon de la 24V din vagoane, etc.)
Ce era cu Vce0 mai mic dar in clasa (60V) era marcat 2n3055 cu sau fara litere in coada - un beta aproximativ- si ajungeau tot in industrie sau magazine. Ce era prost de tot se vindea pe mai nimica in kiturile DIY din vremea aia si erau marcate sa nu sune a 2n3055, ceva de genu TPN1 sau cam asa ceva (tranz putere NPN ).
Tranzistorii aia nu erau neaparat prosti, unii tineau in curent destul de bine...
----------------
Va rog sa retineti modul de lucru:
"finalii erau functie de ce avea IEI pe stoc la momentul fabricatiei"
"Ce era prost de tot se vindea pe mai nimica in kiturile DIY din vremea aia..."


De aceea, acum nu am in casa decat scule "de firma". Technics, Black&Decker, Toshiba, Panasonic, Philips, Canon, Tokina, Hoya...
Cand se defecteaza o scula de firma, ea poate fi dusa la reparat la reprezentanta. Sau o poti repara acasa, cu piese originale. Pentru ca o firma care se respecta, la reprezentanta are si piese de schimb.
Chiar luna trecuta nu mai mergea masina de gaurit. E Black&Decker, cumparata in 2005, iesita din garantie. Defectul nu era mare, se uzasera carbunii colectori. Operatia de schimbare era simpla... dar cu ce? De unde mai gasesti carbuni de masina de gaurit fabricata in 2005!??
La reprezentanta, normal. Am dat un telefon si m-am dus sa cumpar. Omul avea n-spe tipuri de carbuni, pentru toate masinile Black&Decker fabricate in ultimii... cred ca mai bine de 10 ani(?)
I-am aratat ce aveam nevoie, a scos SACOSA de carbuni de modelul ala si mi-a dat.
Cu 18RON am o masina care functioneaza ca noua. Chiar am ramas surprins de cat de bine merge. (are in butonul de pornit/oprit un regulator de turatie. Cand carbunii erau uzati, nu pornea chiar de la apasarea usoara - pleca tarziu si de la turatie mare. Acum se incepe sa se invarta USOR de cum apas 1mm pe buton! CA NOUA! Sunt impresionat.)

Niciun comentariu: