luni, 28 martie 2022

Armata rusă a fost și rămâne o școală de sclavi

sursa: Die russische Armee war und bleibt eine Schule der Sklaven


Armata rusă a fost și rămâne o școală de sclavi

În Rusia, fiecare generație are războiul ei. Soldații, însă, sunt aceiași de-a lungul timpului. Ascultarea cadrelor este băgată în ele de către cei de felul lor.

Michail Schischkin

26.03.2022



foto: Ruperea rândurilor nu este pe ordinea de zi aici. Soldați ruși se antrenează pentru parada anuală de 1 Mai de la Moscova, în 2010, pentru a comemora victoria asupra Germaniei.  Alexander Natruskin / Reuters



Planul de război al Statului Major General rus prevedea că NATO nu va interveni cu forțele sale în așa-numita eliberare a Ucrainei. De ce ar trebui ca lumea să se sfârșească într-un infern nuclear din cauza unui Mariupol? Acest calcul a ieșit bine. Nici pe cerul ucrainean nu ar exista o zonă de interdicție aeriană.

Serviciile de informații americane, la rândul lor, știau exact câte tancuri, avioane de luptă și rachete deținea Rusia. Ei au presupus că Ucraina va fi învinsă militar după câteva zile. În această privință, americanii au calculat greșit. Războiul nu este decis de tancuri, ci de soldați.

Armata rusă a eșuat. Ucrainenii știu pentru ce luptă. Oare soldații ruși știu?

Rusia pierde războiul din Ucraina. Soldații ruși își abandonează tancurile de frică și fug. Ofensiva este blocată, soldații sunt demotivați, există o lipsă de combustibil, de alimente. Un exemplu grăitor al stării dezolante a armatei ruse este reprezentat de rațiile sale. Întreaga lume a fost uimită să vadă imagini cu rații de campanie expirate în 2015 și purtate de soldați care au fost uciși sau capturați. Armata lui Putin trebuie să facă marșuri pentru a evita foametea. Toate acestea spun că noua armată a Rusiei rămâne vechea armată sovietică, armata celor flămânzi.


Pe câmp, cu stomacul mârâind

Am terminat pregătirea militară ca traducător militar la Colegiul Pedagogic din Moscova. Sunt ofițer în armata sovietică, locotenent în rezervă. Nu voi uita niciodată că am citit în tabăra militară din Kovrov în timpul ceremoniei de depunere a jurământului: "Jur să-mi apăr patria socialistă până la ultima picătură de sânge." Am sărutat apoi steagul, mirosea a pește afumat. Comandanții noștri au băut bere, au mâncat pește cu ea și apoi și-au frecat mâinile pe steag.

Mâncarea în armată era mizerabilă, mereu terci și o mămăligă indefinibilă, așa că umblam mereu cu stomacul înțepenit și duminica făceam raiduri în cel mai apropiat sat. Acolo am furat legume din grădini, am scuturat mere din copaci și aproape toți am făcut diaree.

Munca la bucătărie era populară; era considerată un festin, deoarece puteam mânca pe săturate după bunul plac. Când am deschis conservele de tocană din bucătărie, am mâncat în secret jumătate din ea. Cealaltă jumătate a mers la masa ofițerilor. Pentru soldații de rând nu mai rămăsese decât terciul fără carne. Nimeni nu s-a simțit jignit de acest lucru, nimeni nu a considerat că este josnic să furi mâncarea din castronul celuilalt, la urma urmei, toată lumea o făcea atunci când îi venea rândul la bucătărie.

Fiecare armată reflectă chintesența ordinii sociale. Armata rusă joacă un rol social important în țară, fiind un punct central pentru Éducation sentimentale. Iar armata rusă a fost și rămâne o școală pentru sclavi.

Semnificația profundă a serviciului militar constă în "regulile de conduită nereglementare", aceste legi de neîncălcat, nescrise ale armatei, numite dedovshchina. Poziția unui soldat în ierarhia socială depinde de perioada în care a servit. Soldații mai în vârstă au o putere practic nelimitată asupra noilor recruți și profită de acest lucru, obligându-i pe recruți să facă muncă grea în fiecare zi.


Chiar și pe timp de pace, soldații mor în fiecare zi

Dacă vrei să supraviețuiești ca recrut, trebuie mai întâi să devii un sclav, să renunți la demnitatea ta umană. Mai târziu treci de la statutul de sclav la cel de stăpân, acum e rândul tău să îi bați pe noii recruți, să te piși în cizmele lor, să îi faci să mănânce o felie de pâine unsă cu cremă de pantofi, să le iei mâncarea trimisă de acasă. Cei mai mulți bărbați ruși sunt supuși acestei pregătiri de sclavi și își transmit abilitățile și aptitudinile dobândite în fiecare familie. Brutalitatea conflictelor zilnice din țara mea este înfricoșătoare. Toleranța este aproape necunoscută.

În raportul său privind "Situația forțelor armate ruse", Fundația Konrad Adenauer a publicat următoarele cifre în 2006: Anual au fost comise aproximativ 130 000 de infracțiuni. Au fost inițiate proceduri penale împotriva a 15 700 de soldați și ofițeri, dintre care 15 000 au fost condamnați. Peste o mie de soldați și ofițeri au fost condamnați la închisoare pentru furtul de arme, tehnologie, echipamente și resurse financiare. 40 % din totalul infracțiunilor au fost cauzate de violență fizică. În medie, 88 de soldați și ofițeri au murit în fiecare lună (în timp de pace!), ceea ce înseamnă 1064 de soldați pe an, dintre care 276 prin sinucidere și 16 prin abuz fizic asupra superiorilor și a altor soldați.

Acestea au fost cifrele din surse deschise. Ulterior, a început reforma armatei lui Putin. În ultimii ani, potrivit opoziției "Novaya Gazeta", astfel de date au fost ținute secrete. Ministrul apărării a jurat de mai multe ori că Dedovshchina a fost eradicat din armată. Faptul că nu este așa este atestat de rapoartele mediatice regulate despre soldați care împușcă și fug de așa-zișii lor frați de arme.

Ca să fim corecți, trebuie spus că armata joacă și ea un rol civilizator în Rusia. La 15 februarie 2006, ministrul apărării de atunci, Serghei Ivanov, a declarat în Duma: "Mulți recruți văd pentru prima dată în viața lor un vas de toaletă, o periuță de dinți și trei mese pe zi. De aceea nu este ușor să educi astfel de soldați."


Un tanc este lăsat în Piața Roșie

Cine a spus că fiecare generație are nevoie de un război? În Rusia, este adevărat. Doi prieteni de-ai mei au căzut în Afganistan. Următoarea generație a trebuit să ia parte la războaiele din Cecenia. Nenumărate rapoarte ale veteranilor prezintă aceeași imagine a armatei ruse: Foamete și corupție. Era ceva obișnuit ca comandanții să vândă arme și informații rebelilor ceceni, cu alte cuvinte, viețile propriilor lor soldați. Cunoscutul jurnalist Arkadi Babchenko, care a luptat el însuși în Cecenia, a formulat principiul acum celebru al moralului soldaților din armata rusă: "Patria ta te va dezamăgi întotdeauna, fiule, întotdeauna".

Acum, următoarea generație are parte de război. Imaginea unei armate reformate, moderne și pregătite de luptă s-a dovedit a fi o autoamăgire a propagandei lui Putin. Dacă întregul regim criminal s-a bazat pe corupție și deturnare de fonduri de stat, acesta s-a bazat în primul rând pe cheltuielile imense pentru reformele și retehnologizarea armatei.

Practicile netransparente de alocare a banilor au făcut ca toate încercările de reformă să eșueze. Nici măcar cheltuielile militare îngrozitoare nu au putut schimba starea critică a lucrurilor. Situația jenantă a industriei de armament a devenit celebră atunci când un tanc Armata T-14 de nouă generație s-a defectat în timpul paradei militare din Piața Roșie, în mai 2015, și a trebuit să fie tractat. Producția acestei noi dezvoltări a fost blocată. În plus, o mare parte din echipament este învechit și datează din epoca sovietică.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, armatei ruse i se aplică aceleași tactici încercate și testate ca în toate războaiele anterioare: focuri de armă neobosite asupra maselor de soldați. Rusia are un avantaj de care este lipsită întreaga lume civilizată: Lui Putin nu-i pasă câte mii sau zeci de mii de soldați sacrifică în Ucraina. Celebrul "mareșal al victoriei" Georgi Zhukov a spus-o foarte clar: "Nu contează. Femeile din Rusia vor naște și mai mulți soldați."

Putin a respins oferta CICR de a transfera trupurile soldaților ruși din Ucraina în Rusia. Asta e tot ce trebuie să știți despre relațiile dintre putere și oamenii de pe jos din țara mea.

Tocmai când mă gândeam cum să închei acest text despre armata rusă și soldații săi, fiul meu a venit și m-a întrebat: "Tată, de ce un soldat grec a fost mai puternic pe câmpul de luptă decât o duzină de mercenari ai regelui persan?". I-am răspuns: "Era un cetățean liber care își apăra libertatea, iar aceștia erau sclavi".


despre autor: Michail Schischkin, născut la Moscova în 1961, este unul dintre cei mai importanți autori ruși contemporani. Locuiește în Elveția din 1995.

Niciun comentariu: