sâmbătă, 22 august 2009

Cum eliberezi spatiu pe hard

Azi am primit o alerta cum ca si C: si D: imi sunt cam pline. Mai precis, aveam 23Mb pe C liberi si vreo suta pe D:
De ce? Cred ca 60% din hardul meu e plin cu poze. Poze din calatorii, poze pe care nu le-am sters sau nu le-am scris pe DVD-uri. Pentru ca incerc sa-mi fac timp sa le ordonez cumva.
Dar azi am reusit sa eliberez ceva spatiu intr-un mod simplu: stergand un film.
"Future By Design".
Daca esti pasionat de presupuneri, e ok filmul. Eu nu prea.
Am vazut pe net ca e o intreaba controversa legata de acest tip de film (ca cica acum mai multe filme sunt "tip Zeitgeist").
Omul care vorbeste peste o ora, e "Industrial Designer". Bravo, nu e o meserie usoara.
Intrebarile mele incep cand el spune ca din 1974 incearca dezvoltarea "The Venus Project" si 80% din film sunt simulari pe computer.
La naiba, in 35 de ani (o viata de om, daca ai varsta mea) nu ai reusit sa faci nimic incat sa spui: "ASTA E! Puneti mana, atingeti". Nu. Totul e de tipul "in viitor"... Oare cand a fost invitat la emisiuni atunci in 1974, ce insemna pentru el "in viitor"? Deja au trecut 35 de ani.
Banuiesc ca daca isi spunea "scriitor SF" era mai fain.

In afara de meseria lui pe care, banuiesc, si-a facut-o cu succes, aproape toate proiectele lui se opresc cu "n-am avut bani".
Cred ca toti cei care gandesc in "n-am avut bani sa-mi fac minunatele proiecte" dau vina pe sistem: "din cauza guvernului & stuff nu am avut eu bani".

Apoi, la un moment dat se considera "Social Engineer". Bine, asa si eu pot spune ca sunt Mesia. lol
In ideile omului de "social engineering" spune ca oamenii nu mai trebuie sa ia nici o decizie, ci masinile. Pentru ca masinile pot lua decizii mai bune. WTF!???
Omul da si un exemplu: "tu te certi cu bacanul cat cantareste bucata de carne si apelati la o masina sa va spuna: cantarul; un pilot se uita pe geamul avionului si presupune ce distanta e pana la sol dar apeleaza la o masina care ii spune exact."
So, dupa mintea mea umila, citirea unei valori e o decizie? Atat de "purificat" e cuvantul asta incat cantaritul unui pepene inseamna SA DECIZI ce greutate are?
Nu cumva tu AFLI, nu decizi?
Ma rog, mai sunt multe de spus despre "Future by design".
Omul deseneaza case. Si e bun. ATAT. Presupunerile lui asupra lumii care ne inconjoara pot sta pe aceeasi masa cu presupunerile mele, ale tale sau a fiului Elisei (care fiu are 2-3 ani).

Din tot ce am vazut acolo, nimic nu exista in fapt. La naibe, din 1974 nu a reusit sa atraga atentia nimanui serios? Unuia care sa si faca ce a desenat el?
Wow, am un deja-vu cu domnul Iustin Capra...
-------------
edit: oamenii se uita cu expresia "woow, da, cata dreptate!" cand el spune: "cantarul DECIDE ce greutate are carnea"...
-------------
edit2: intr-o "magie" pe care o stiam de acum 10-15 ani, omul arata un metal cu memorie si spune: "vedeti, e super-tare. Asa vor fi facute in viitor toate masinile. Din metal cu memorie. Dar va fi si plastic cu memorie, absolut orice material de constructie va avea memorie, si dupa accidenete, isi va reveni la forma initiala."
Ma nene, am doar 31 de ani si tu ai peste 60. Sunt mai tanar nu mai prost, scuze!
Vorbesti de lucrurile astea de inainte de a ma naste eu. ARATA-MI CEVA FACUT DE TINE, CE EXISTA sau scrie pe cartea de vizita "scriitor SF", "ghicitoare" nu "Social Engineer".
-------------
edit3: as vrea sa reeditez filmul si sa-i scot muzica. Sa nu aiba muzica deloc. Sau sa pun niste muzica pe el ca in filmul "1984". Oare toti adeptii "miscarii Zeitgeist" vor avea aceeasi reactie urmarindu-l?
-------------
edit4: o tanti intreaba "Can me the machines smarter that the people?" si omul spune "cunosc un om mic care a facut design pentru un excavator. Excavatorul face acum lucruri pe care designerul nu le putea face. La fel e, daca te gandesti la o linie de imbuteliere de la Coca Cola. Designerul nu poate imbutelia la fel de repede. Deci, DA, masinile sunt MAI RAPIDE decat oamenii."
CEEEEE MA!!!?? Femeia a intrebat daca sunt mai DESTEPTE nu mai RAPIDE!!
Vai de capul nostru... "Zeitgeist movement"... papagalilor!

4 comentarii:

iscar spunea...

Cred ca nu ai inteles nimic :)
Oricum, in Zeitgeist prima parte nu se spune nimic despre "venus project" ci doar in partea a doua. Unele idei ale miscarii "venus project" desi sunt foarte interesante in teorie, nu pot fi aplicate momentan ... cine stie peste vreo 500 de ani. Daca ai sa te interesezi putin ai sa vezi ca miscarea a prins si are foarte multi adepti. Este adevarat ca ei sunt niste visatori, dar au si ei dreptate cu ceva si anume: capitalismul nu este bun. Au facut o demonstratie foarte buna in acest sens, asa cum ne uitam in urma si nu ne vine sa credem cum am acceptat comunismul asa o sa ne uitam si la capitalism.

iscar spunea...

Spui ca omu nu a facut nimic cu miscarea lui, totusi ideile acestei miscari au ajuns si la urechile tale pe langa urechile multor milioane de oameni, au site chiar si in limba romana "http://www.proiectulvenus.ro/", hai sa facem si noi ceva de asemenea amploare si apoi sa ne dam cu parerea. Stii cum suntem noi romanii !? daca cineva vrea sa faca ceva bun ne trezim noi si ii dam la picioare. Vad acest lucru in fiecare zi la televizor la ziaristi, nici cei care vor sa faca ceva nu sunt lasati ci sunt atacati cu noroi. Din acest film ai luat doar ce ai vrut si ai zis ca toata miscarea e de toata jena, de ce nu ai luat lucrurile bune pe care le-ai vazut acolo !? Inca ceva ... este adevarat ca trebuie eliminati oamenii cat de mult posibil din procesul luarii deciziilor ( bineinteles tot dupa niste reguli luate de oameni). De ce asta !? deoarece omul este coruptibil cand vine vorba despre propria persoana sau a persoanelor din jur. Iti dau un exemplu de actualitate, pensionarea pe caz boala, multe persoane au iesit pe caz de boala desi nu ar fi trebuit, desi dosarul lui X nu spune nimic ca este bolnav, o persoana Y care este in legatura cu persoana X, ii accepta dosarul si spune ca X are dreptul la pensie. Un program de calculator ar fi putut sa stabileasca daca X are dreptul sa iasa la pensie pe caz de boala indiferent daca Y il cunoaste pe X.

iscar spunea...

Inca ceva, faza cu cantarul a fost doar un exemplu simplu, putea fi dat un exemplu in care un calculator sa ia o decizie. Inlocuieste simplul calculator de cantarit cu un program complex de calculator care poate lua anumite deciizii in functie de niste reguli bine stabilite. Nu este asa ca nu se vor mai lua contractele de la guvern pe pile!? Daca eliminam coruptibilul din om am trai intr-o societate mult mai buna! DA, avem nevoie de un calculator de decizii deoarece noi oamenii suntem niste minciunosi si prefacuti!

iscar spunea...

Incearca sa pui un program de calculator sa ia deciziile pe baza unor reguli stabilite de tine si ai sa vezi ca am anvasa mult mai mult si mai repede. Ce bine ar fi daca functionarii nu si-ar lua deciziile dupa cum au dormit noaptea ci dupa niste reguli valabile pentru toti... ce bine ar fi daca sefii ar face avansarile obiectiv, dupa valoare nu dupa rasa sau cat de mult este pupat in fund de altu etc.