luni, 31 ianuarie 2011

Atentie la ce dati cainilor sa manance!

1. Anti-gel
Foarte multe persoane nu realizeaza ca banalul anti-gel omoara foarte multe animale de companie in fiecare an. Mirosul si gustul acestei substante sunt dulci si pot fi foarte tentante pentru un caine. Substanta continuta de anti-gel, ethylene glycol, este o substanta toxica, iar in fiecare iarna multe animale mor prin ingerarea acestei substante. Simptomele intoxicarii includ: atacuri de anxietate, voma, impleticirea si letargia, care duc, in cele din urma, la cedarea rinichilor. Asigurati-va ca tineti anti-gelul departe de caine. Daca suspectati ca acesta a inghitit anti-gel, asta e. Putea fi lichid de frana…

2. Ciocolata
Ciocolata contine o substanta numita obromina, care este toxica pentru caini. Ciocolata gatita si ciocolata neagra sunt chiar si mai periculoase. Desi este nevoie de o cantitate mare de ciocolata pentru a omori un caine, exista si cazuri in care a fost suficienta ingerarea unei cantitati mici pentru ca animalul sa fie otravit si sa moara, in cele din urma. Semnele intoxicarii cu ciocolata includ: voma, diareea, urinarea rara si diminuarea activitatii. Acestea pot avansa catre atacuri si ritm cardiac neregulat.

3. Inalbitorul
Dupa cum va puteti lesne imagina, inalbitorul este o substanta toxica, atat pentru animale, cat si pentru oameni. Pastrati toate produsele ce contin inalbitor departe de raza de actiune a cainelui. Simptomele otravirii cu inalbitor includ: salivarea abundenta, voma si durerile abdominale. NU incercati sa ii induceti voma daca suspectati ca a ingerat inalbitor.

4. Tylenolul
Sunt suficiente doua tablete de Tylenol pentru a omori un caine de statura mica. Cainilor le lipsesc enzimele din ficat care sa ii poata face sa elimine acetaminophen-ul. Semnele de toxicitate includ: salivarea abundenta, absenta poftei de mancare, letargia si durerile abdominale. Daca suspectati ca caine dumneavoastra a inghitit Tylenol, puteti sa-i dati si un supliment de Algocalmin pisat. Nu uitati pana in august acesta din urma inca se mai gaseste la liber.

5. Bateriile de ceas
Daca un caine inghite o baterie de ceas, aceasta ii poate cauza o ulceratie care dureaza pana la 12 ore si care, in cele mai multe cazuri, ii este fatala. Toate celelalte baterii alcaline sunt si ele, toxice pentru caini. Simptomele toxicitatii includ: salivarea abundenta, absenta apetitului, voma si letargia. Astfel rezolvati si o problema ecologica.

6. Naftalina
Naftalina este foarte periculoasa pentru caini. Aceasta contine un insecticid care provoaca excitarea sistemul nervos central, ducand la atacuri de inima. Atunci cand este metabolizata, ingerarea neftalinei duce la incetarea functionarii ficatului. Daca cainele dumneavoastra a inghitit naftalina, NU ii induceti starea de voma. Asteptati. Nu uitati: cu rabdarea treci marea.

7. Balsamul de rufe si alti detergenti
Mai toate sortimentele de detergenti ce sunt intalniti in case sunt toxcice pentru caini, la un nivel sau altul, dar balsamul de rufe se incadreaza in categoria substantelor foarte toxice. Semnele intoxicarii includ: voma, letargia, arsura gurii, salivarea, slabiciunea muschilor si chiar coma. NU incercati sa induceti voma daca cainele dumeavoastra a ingerat detergent. Lasati substanta sa actioneze.

8. Apa de gura
Apa de gura poate contine acid boric, care este extrem de toxic pentru caini. Simptomele otravirii cu apa de gura includ: salivarea excesiva, voma si letargia. Deci retineti: apa de gura sau orice al detergent casnic ce contine acid boric, precum substantele de intretinere ale lentilelor de contact sau substantele de curatare a dintilor.

9. Samburii de piersica
Samburii si semintele majoritatii fructelor sunt toxice pentru caini. Semnele otravirii includ: salivarea abundenta, voma si letargia.

10. Plantele de apartament
Foarte multe plante de apartament, comune si populare, sunt extrem de toxice pentru caini. O lista partiala de plante toxice include: poinstettia, liliecii, ferigile, iedera dracului, aloe si iedera obisnuita. Simptomele intoxicarii prin ingerarea de plate toxice includ: voma si excitarea sistemului nervos central. Multe dintre aceste plante pot fi fatale daca sunt ingerate.

3 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

..ce ar fi sa scrii tu chestiuni legate arta..de jobul tau, asa cum imi placeau mie ?! E mai ok. Te reprezinta. Dorinta cetitorului....care te-a nominalizat la Oscarul blogurilor.

Anonim spunea...

NU e deloc funny ce scrii tu aici...sper sa nu ai caine si sa-ti moara cu toate ca ai simti si tu ce nasol este.
Articolul putea fi bun daca nu glumeai cu anumite chestii, asa ramane unul de duzina ;)

Cristian spunea...

Articolul e copy/paste de pe alt site (scuze pentru lipsa de link). L-am pus aici pentru a populariza ce sa NU dam sa manance cainilor.