miercuri, 28 mai 2008

o poveste mai veche

Zilele trecute m-a sunat o agentie - cum ca au un job pentru mine. Eu stiind cum sta treaba, am spus: sunt self empolyed. Daca nu puteti lucra self-employed sau "by contract" cu mine, nu are sens sa pierdem timpul. (m-am plictisit la cate interviuri am fost, am facut testele binee si totusi mi s-a zis "sorry".)

Femeia imi spune ca va verifica si ma va suna daca e ok. In 10 minute m-a sunat iar: "e ok, avem un job TEMPORAR, 3 luni... te intereseaza?". NORMAL! ca ma intereseaza.... e vorba de o editura de carte Harper&Collins... jobul e un fel de CTC la fisierele .pdf care vor fi puse pe serverele lor, etc etc.
Da, cum sa nu!? Ma intereseaza, vreau sa lucrez. "Foarte bine, sunam la firma sa spunem ca am gasit om."

A doua zi primesc telefon - "uite, am sunat la firma, vor sa te vada". A doua oara ii spun femeii - sa stiti ca eu sunt ROMAN, legile voastre sunt naspa cu noi, eu sunt SELF-EMPLOYED, sper ca nu ati uitat. Nu stiu exact cum sta treaba dar am inteles ca noi, romanii am putea lucra si la contracte determinate ... "by contract" cum e la voi. Va rog sa verificati, bine? Nu vreau sa pierd timpul nimanui... "ok, verificam".

Peste o ora primesc iar telefon: "hai la interviu"... Ma duc, vorbesc, le explic, raspund la intrebari... la sfarsit... ok, hai sa vedem si partea legala. Ai NIN? Nu, dar sa stiti ca am aplicat pentru el, dureaza intre 10 - 14 saptamani sa vina.. "a, da, stim.... birocratia asta..." ok, ok...
Eu le repet: "stiti ca sunt ROMAN. Legile voastre sunt naspa pentru noi. Eu sunt
o persoana care se ocupa de tipar, asta e meseria mea, aici ma pricep.
Avocat nu sunt, nu cunosc exact legile. Vreau sa fie totul ok si am sunat la Custom & Revenues, am fost la interviu la NIN... vreau sa urmez pasii. Stiu ca pot sa eliberez INVOICES, am mai eliberat, asta stiu ca e 100% legal."
Ei: "noi nu lucram cu invoices, noi avem contract, te platim cu payslip (asa se numeste?). E ok pentru tine?" Doamna, nu intelegeti ca eu nu stiu legile? Cred ca e ok pentru mine... eu va spun doar atat: am aplicat la self-employed si sunt in curs sa am NIN, ok? Decideti voi.
Ok, bye bye, nice to meet you.
Ajung acasa si in 2 ore primesc telefon de a agentie - "ai fost acceptat (job cu contract fix, pe 3 luni), incepi de luni. Contractul il vei semna in prima zi de lucru, ok? Felicitari pentru job, speram la o colaborare si dupa ce expira astea 3 luni cu Harper& Collins."

Asta a fost... ieri m-am dus iar la HR sa-i intreb ce si cum. "Tanti, nu am NIN, sunt ROMAN, ok?" I-am spus din nou: "nu am chef sa iau amenzi, va spun ca am aplicat pentru acte, etc etc.."
Citez: "Don't worry, we have people like you: without National Insurance Number. There is a special number, you will pay your taxes thru us, ok? Don't worry. our department will solve this out."
Ei, daca au un departament special pentru asa ceva, banuiesc ca stiu mai multe decat stiu eu... am sa-i las pe ei sa se ocupe.

Un comentariu:

Anonim spunea...

ai grija ca daca ii lasi pe ei sa plateasca in numele tau..tu ce dovada ai ti-ai platit taxele ca si self ?