sâmbătă, 29 mai 2010

De ce barbatii au sfarcuri?

Se pare că există o explicaţie logică despre motivul pentru care femeile au sfârcuri - pentru copii. Dar de ce corpul bărbaţilor păstrează ceea ce pare a fi părţi redundante ale organismului? Procesul de selecţie naturală darwiniste pare ca dicteaza că sfârcurile de sex masculin într-adevăr nu ar trebui să fie acolo. Dar care-i treaba? De ce bărbaţii au sfârcuri?
Răspunsul este că embrionii bărbaţilor şi femeilor au ţesuturi şi părţi ale corpului similare. Dacă ceva embrionului urmează o "model femeie". Acesta este motivul pentru care mameloanele sunt prezente la ambele sexe. Este efectul genelor, cromozomului Y şi hormonului testosteron care aduce modificări şi masculinizeaza embrionul. Testosteronul promovează creşterea penisului si a testiculelor. Pentru ca sfarcurile sunt acolo înainte de a începe acest proces, sfarcurile raman!
Mameloane şi ţesutul mamar nu au nici o funcţie ca atare, cu excepţia, poate, pentru protejarea inimii şi a plămânilor de raniri.
Sanii masculin pot produce lapte si face cancer de sân.
Un anumit nivel de estrogen feminin este prezentă în toţi oamenii. În cazul în care, ca urmare a unei boli sau o condiţie care afectează hormoni, tesutul mamar la bărbaţi se poate dezvolta (extindere ginecomastie-anormale ale sanilor,) si barbatii pot produce lapte.
Ginecomastia este mai frecventa observata in adolescenta, o perioadă în dezvoltare în momentul hormoni fluctuează foarte mult. Este, de asemenea, observata la unii oameni cu afecţiuni hepatice şi, uneori, la alcoolici.
Barbatii pot face cancer de sân, la fel ca femeile.

SURSA

Niciun comentariu: