luni, 8 noiembrie 2010

Trei cu Adrian Paunescu

Pentru ca eu nu am prins cenaclul Flacara, ma doare fix in cur ce se intampla acolo.
Ceea ce nu m-a lasat indiferent sunt cozile la lapte la 4 dimineata (la care stateam in scoala generala - ma trezezea mama), cozile la butelii, cozile la pufuleti, rafturile pline de, si numai de creveti si omorul de la cozile la paine.
Asa ca, pentru mine, Adrian Paunescu ESTE UN MARE CACAT si am sa ma duc sa vad unde e ingropat pentru a-i trage o flegma pe cruce.

Acum urmeaza trei mici linkuri despre mort:

Adrian Păunescu îi scria lui Ceauşescu: „Să trăiţi, Măria Voastră“
LINK1
-------------------------



Oamenii striga "Langa Ceausescu"


-------------------------
Sub un motto din Tudor Arghezi: „Moralistii sint firi complicate, ei prefera comisionul“, cotidianul Evenimentul zilei de simbata 27 iulie publica un Post-scriptum la Folkul si porcul: Cealalta fata a lui Adrian Paunescu, un pamflet distrugator la adresa bardului de la Birca, atribuit lui Eugen Barbu si extras din Arhivele Serviciului Roman de Informatii. Textul este un post-scriptum al unui pamflet (Folkul si porcul) care a circulat in mediul jurnalistic in toamna lui 1985, dupa incidentul de pe Stadionul „Petrolul“ din Ploiesti care a dus la suspendarea Cenaclului Flacara. Se stie ca in acea vreme intre cei doi era un „razboi deschis“... Iata si pamfletul – fara alte comentarii: „A fost nevoie sa moara in orasul Ploiesti citiva copii nevinovati, mintiti de un saltat pe care nu l-ar fi oprit nici un regiment de puscasi din paranoia lui inconstienta. Pentru ca bivolul simtea nevoia sa mugeasca. Pe toate undele, pe toate canalele de televiziune. De neoprit in furia lui, asa-zis patriotica, in care niste zdrangari il acompaniau, el facea pe Bob Dylan, recitind: Eu sint bolnav de dumneavoastra, Tara..., dar el era bolnav de spert, de luare de mita. Aceeasi nenorocire ce a indoliat atitea familii avea sa desfunde haznaua fara fund pe care nici cel mai imaginativ reporter nu ar fi banuit-o. Noi credeam ca pe el il durea soarta Romaniei, si el facuse din isteria sectanta pe care o conducea cele sapte vaci grase biblice: cu Avram Iancu la git si cu labele in bugetele judetene, teroriza autoritatile, cerindu-le sa fie intimpinat la hotar cu piine si sare, de parca ma-sa il fatase calare.

Sosea cu o caravana de tutari, facindu-i-se pirtie cu girofar si sirene, cazut adinc intr-un Mercedes in care-si dicta versurile sale de sorcova unei secretare ce se uita la el ca la Petrache Lupu si saraca nici nu era departe de adevar... Nu facuse el din Birca, o comuna pirlita, Maglavitul anilor nostri? Nu veneau cei rosi de buba minzului, de trinji, de falcarnita, la ceara lui, ca sa-i mintuiasca?! Nu avea el o satra de sarlatani care vindecau muribunzi, contra cost, cu spinz, rourusca si alte buruieni? Nu ne cerea el sa ne hranim cu terci, cu borhot de urzici, in timp ce inghitea turme intregi de vaci si boi? Sa traiesti din comertul cu speranta de viata a nefericitilor, sa-i lasi pe niste escroci sa vinda prafuri, amestecate cu citostatice, ca la bacanie, contra 400 lei portia, si sa iei din vinzarea cu toptanul remiza, ca un chelner, la impartirea prazii! Asta se mai numeste ca esti poet? Pezevenghiul alesese muza cu bisari, cum zicea odata autorul Cuvintelor potrivite. Ma gindeam la soarta poetilor mari ai acestei natii: Eminescu a murit sarac si bolnav, Goga a zacut prin temnitele maghiare pentru un crez national. Blaga cerea ca student la Viena o masa saraca, si Flaimucea asta are patru case (dintre care cea de la Birca pozata pe cartile postale, ca monument istoric) si cinci masini la scara: una a ONT-ului (contra a 275.000 lei pe an numai benzina si celelalte), un Trabant pentru taticu, cu care se carau alimentele, atentiile si chiar unele fetite la domiciliu (ca batrinului i se scula si lui), o Dacia pentru luarea ochilor, un Mercedes pentru reprezentare si un ARO cu care se urca pe la stini, dupa oitele proprii, dupa brinza si cascaval.

Continuarea pe LINK2
---------------------------------------------------

Am cunoscut cu ani in urma pe Stefanita Lechea, un taran vrancean deosebit. Pe el l-a intrebat odata Paunescu ce parere are de Cenaclul Flacara si de poezia lui. Stefanita Lechea, taran simplu dar citit, inteligent, rafinat, fost detinut politic, prieten cu Corneliu Coposu si Constantin Noica, i-a raspuns (citez din amintiri):
“Domnule Paunescu… sunteti ca un calator cu trenul printr-o zona de o frumusete rara. Dumneavoastra sunteti un pasionat al peisajelor frumoase si minunile care vi se perinda pe la fereastra trenului sunt fara egal. Dar aveti o problema mare care va impiedica, secunda de secunda, sa va bucurati de ce vedeti afara: nu aveti bilet…”

Au trecut ani. Azi dimineata la ora 7:15 controlorul a intrat in compartimentul lui Adrian Paunescu.

Mai multe la LINK3
------------------------


BONUS:


era prin iarna lui '81-'82(nu-mi mai aduc aminte exact)si -n oraselul meu (pe undeva prin Ardeal)venea Cenaclul"Flacara",asa ca toata suflarea era adunat la casa de cultura ca sa vada "minunea minunilor":)intr-un colt ,pe scena,se afla masa la care statea Paunescu si incerca sa recite poeziile lui atit de bine cunoscute.(cei din primele randuri au povestit ca mirosul de palinca era destul de puternic incat puteai sa te imbeti fara sa fii baut nimica:)).dupa ce si-a terminat recitalul" a venit pe scena cantaretul Vintila cu celebra melodie"mielul"care era atit de beat incat a trebuit sa se tine de microfon bine de tot ca sa nu cada de pe scena:))cand cei din sala au inceput sa comenteze cu vocea tare ca-si bat joc de noi,am fost amenintati cu suspendarea spectacolului ,iar unul dintre spectatori a fost luat pe sus de catre militieni...cam cu atita am ramas eu,de la spectacolul cenaclului....in rest,Dumnezeu sa-l Odihneasca-n Pace....
------
Ba sa nu te odihnesti linistit "maestre".Am fost in 1985 pe stadionul "PETROLUL" din Ploiesti, si inca mai sunt cinci-sase mame care i-si pling copiii,ca si copilul si rudele celor omoriti de consoarta `mneavoastra. p. s. I-am citit poeziile,[ cele care pot fi citite,fara sa vomiti de pupincurism] dar daca vreti poezie adevarata incercati sonetele lui michelangelo.
------
Sunt ploiestean si ca orice tanar din perioada respectiva urmaream cenaclul flacara tot timpul. Imi placea si inca imi place muzica folk asa ca ascultam cu placere transmisiunile de la cenaclu. De fapt acolo puteam sa mai ascultam altfel de muzica decat eternele imnuri de lauda la adresa ceausestilor. Pe vremea aia cine avea casetofon era un cineva. despre video sa nu mai vorbim. un video costa cat o masina dacia.
dar sa revin la ce a fost la ploiesti. Nu a fost nici o pana de curent. Paunescu era beat turta, iar cand primarul a venit si a spus sa se intrerupa concertul , paunescu l-a infruntat si a spus ca nu pleaca nimeni, stam sa infruntam si stihiile naturii daca e cazul. apoi a ordonat sa se blocheze portine. a fost ordinul lui.
apoi a pus sa se stinga luminile si i-a indemnat pe tineri sa faca sex. a fost un dezmat total. cand a venit furtuna mare fiecare a fugit care pe unde au putut si nu au mai avut timp sa se imbrace, A doua zi au adunat 2 camioane de chiloti si haine.
Asta a fost adevaratul motiv pentru care ceausescu l-a interzis pe paunescu si nu neaparat moartea celor 6, ca se stie ca in comunism "morala" era mult mai inalta ca acum.
intamplator, tatal meu a fost coleg de servici cu tatal femeii gravide care a murit calcata in picioare pe stadion asa ca stiu exact ce spun

3 comentarii:

Relus spunea...

Cateodata ma uimesti, esti cu adevarat macabru :)) lasand la o parte faptul ca mortii trebuie lasati in pace, nu inteleg de unde atata ura fata de Paunescu. :) In urma lui raman poeziile care se pare ca o sa il faca nemuritor. Iti dai seama, copii tai o sa iti spuna poeziile lui _:)) Daca ne uitam bine ralizam ca nu a avut bani de doctor in Austria ... Prefer sa respect un comunist convins decat un comunist care peste noapte a devenit democrat. "Democratii" astia au futut tarisoara noastra nu un poet ;)
Ai dreptate cand spui ca nu a fost vreun inger, dar totusi ramane ceva din urma lui.

Relus spunea...

Adrian Paunescu mi se pare un poet genial! Mi-a fost scarba sa vad cum toti, care pana acum il injurau pe la TV, au ajuns sa ii aduca elogii.
Eu sunt de parere ca Paunescu chiar iubea acel comunism "ideal" care din pacate nu poate fi pus in practica. Si eu as fi adeptul acelui comunism daca ar exista, dar din pacate oamenii strica totul :) Comunismul nu a facut nici un rau, oamenii au facut rau ... cum nici armele nu omoara oameni, ci oamenii omoara oameni.
Ceea ce vreau sa spun e ca e usor sa gasim vinovati cand cu totii suntem vinovati!

Cristian spunea...

"Prefer sa respect un comunist convins decat un comunist care peste noapte a devenit democrat."... eu prefer sa nu respect nici un comunist, mai ales pe astia din Estul Europei... :-)